Γιάννης Λάριος, υπέροχες φωτογραφίες γάμου

Ο Γιάννης Λάριος έχει υπάρξει στην θέση του ζευγαριού που φωτογραφίζεται … στον ίδιο του το γάμο!Και πρόσεξε πόσο στερεότυπες βγαίνουν οι φωτογραφίες πολλών ζευγαριών…την πιο ξεχωριστή τους ημέρα! Και επειδή με την φωτογραφία έχει μια σχέση πάθους…αποφάσισε πως αυτό δεν αξίζει στα ζευγάρια και πως μπορεί να προσφέρει διαφορετικά. Επίσης να είστε σίγουροι πως θα έρθει ο ίδιος να σας φωτογραφήσει και όχι κάποιος άλλος άγνωστος στην θέση του.

1) Ποιός είναι ο Γιάννης Λάριος;

Η φωτογραφία ξεκίνησε πριν περίπου οκτώ χρόνια ως χόμπυ, αλλά γρήγορα εξελίχθηκε σε επαγγελματική δραστηριότητα! Ο λόγος ήταν ότι βρέθηκα ακριβώς στην ίδια θέση που βρίσκονται σήμερα τα περισσότερα νέα ζευγάρια, εν όψει του γάμου τους. Και έτσι ξεκίνησαν όλα!

Στο δικό μου γάμο δεν ήθελα καθόλου τις στημένες πόζες, τα φώτα που ασπρίζουν πρόσωπα, τους φωτογράφους που παρεμβαίνουν για ένα προκατασκευασμένο «κλικ». Ήθελα να εξελιχθούν όλα φυσικά και να αποτυπωθούν με αυθεντικότητα. Έβλεπα τις φωτογραφίες γάμου φίλων και γνωστών και ήταν όλες παρόμοιες, με «προκάτ» πόζες με αλλαγμένα σχεδόν μόνο τα κεφάλια! Επειδή με τη φωτογραφία έχω μια σχέση πάθους, αποφάσισα πως αυτό δεν αξίζει στα νέα ζευγάρια και πως μπορώ να το προσφέρω διαφορετικά!

Για όλα αυτά, ξεκίνησα το 2009 τη φωτογραφία γάμου με διαφορετική προσέγγιση! Σκοπός μου είναι να αφήνω το γάμο να εξελιχθεί ακριβώς όπως τον έχει σχεδιάσει το κάθε ζευγάρι, χωρίς παρεμβάσεις. Κάθε γάμος έχει στιγμές ξεχωριστές, διαφορετικές. Συμβαίνουν τόσα πολλά και καταπληκτικά πράγματα, που αξίζει να καταγραφούν με «αυθεντικό» τρόπο, αθόρυβα. Στιγμές εκείνης της ημέρας, ίσως γίνουν μικρά έργα τέχνης. Ακόμη και αν δεν γίνουν αντιληπτά εκείνη τη στιγμή θα τα καταγράψει ο φακός μου. Αυτός είναι ο στόχος μου! Αντί λοιπόν για αδιάφορες, «φθηνές» φωτογραφίες, ολόιδιες με των άλλων, βρίσκομαι στη φωτογραφία γάμου γιατί πιστεύω πως κάθε ζευγάρι αξίζει να έχει το δικό του αποτύπωμα της χαράς του! Για να μπορεί να το μοιραστεί και να το κρατήσει για πάντα.

2) Η σημερινή εποχή θέλει την φωτογραφία γάμου να ξεφεύγει από τις παλιές κλασσικές στημένες φωτογραφίες. Αυτή η τάση σε βρίσκει σύμφωνο, αλλά τι σε έκανε να την ακολουθήσεις;

Τα νέα ζευγάρια στην Ελλάδα, προτιμούν σε συντριπτικό πια ποσοστό τη φωτογραφία γάμου που ξεφεύγει από τις κλασικές στημένες φωτογραφίες. Κάποιες πολύ λίγες «στημένες» φωτογραφίες, κυρίως με γονείς, ίσως βγουν στο τέλος, αλλά ως εκεί.

Η άποψή μου είναι ότι η φωτογραφία δεν πρέπει να λειτουργεί μόνο ως μια «στερεότυπη» αναμνηστική εικόνα. Η φωτογραφία έχει τη δυνατότητα να αιχμαλωτίζει συναισθήματα αλλά και απίστευτα όμορφα πράγματα που συμβαίνουν σε κλάσματα δευτερολέπτου. Μπορεί ένα βλέμμα του γαμπρού προς τη νύφη, κάποια ματιά μεταξύ τους σε ανύποπτο χρόνο, να πει όλα όσα δεν λένε χιλιάδες στημένες φωτογραφίες γάμου.

Γι΄αυτό το λόγο ακολουθώ αυτό το διαφορετικό είδος φωτογραφίας γάμου. Μια τέτοια περισσότερο φυσική φωτογράφιση αποτυπώνει πολύ καλύτερα τον πραγματικό χαρακτήρα του κάθε ζευγαριού και τη σχέση τους. Γι΄αυτό άλλωστε αφιερώνω στο κάθε ζευγάρι πολύ χρόνο και συναντιόμαστε πολλές φορές πριν το γάμο ώστε να είναι όλα όπως τα θέλουν. Η φωτογράφιση γάμου δεν μπορεί να γίνει με «φαντομάδες» που εμφανίζονται για πρώτη φορά στην εκκλησία. Αν δεν γνωριστούμε, με ποιο τρόπο θα αναδείξει η φωτογραφία τα πίσω από τα προφανή;

Αυτός είναι και ο λόγος που δεν αναλαμβάνω περισσότερους από δύο γάμους κάθε μήνα. Θέλω να αφιερώνω χρόνο και προσοχή στο κάθε ζευγάρι. Με ενδιαφέρει να αποτυπώσω αυτό που πραγματικά είναι. Και αυτή η πολύ ανθρώπινη προσέγγιση δεν χωρά σε μια γραμμή παραγωγής.

3) Τι περιλαμβάνει το πακέτο φωτογράφισης γάμου;

Κατ’ αρχάς φωτογραφίζω ο ίδιος κάθε ζευγάρι. Δεν θα εμφανιστεί κάποιος «άγνωστος» τρίτος στη θέση μου! Όσο και αν αυτό ακούγεται προφανές, δυστυχώς δεν είναι στην Ελλάδα! Επίσης, βρίσκομαι στο γάμο κάθε νέου ζευγαριού για να τον αποτυπώσω και όχι για να μετράω ώρες με το ρολόι πότε θα φύγω! Συνεπώς δεν θέτω περιορισμούς χρόνου και δεν «κρύβω» κόστη με επιπλέον χρεώσεις ανά ώρα. Αν η προετοιμασία της νύφης ξεκινά στις 7.00 το πρωί, θα είμαι εκεί στις 7.00 το πρωί!

Σε ό,τι αφορά τη φωτογράφιση, συνήθως περιλαμβάνεται φωτογράφιση του ζευγαριού με πολύ χαλαρό τρόπο και ντύσιμο, κάποια ήμερα αρκετά πριν το γάμο. Σκοπός είναι να γνωριστούμε καλύτερα και να χαλαρώσει το ζευγάρι μπροστά στο φακό! Αυτό έχει εξαιρετικά αποτελέσματα την ημέρα του γάμου αλλά μας δίνει και φωτογραφικό υλικό που αξιοποιούμε με πολλούς τρόπους. Με τη συντριπτική πλειοψηφία των ζευγαριών κάνουμε και φωτογράφιση «on location» σε κάποιο εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο είτε την επόμενη ημέρα, είτε οποιαδήποτε ημέρα μετά το γάμο! Είναι μια πολύ χαλαρή φωτογράφιση, χωρίς άγχος, με φυσικό φως που αποτυπώνει εξαιρετικά το ζευγάρι και τη σχέση του και δίνει φωτογραφίες που συνήθως γίνονται καμβάδες στα σπίτια τους! Επίσης, τα νέα ζευγάρια επιλέγουν τη δημιουργία fine-art ποιοτικών ψηφιακών άλμπουμ, που ξεδιπλώνουν όλη την ιστορία της ημέρας του γάμου τους με τον καλύτερο τρόπο. Δυστυχώς το ψηφιακό άλμπουμ είναι παρεξηγημένο και πολύ νομίζουν ότι έχει να κάνει με κάτι κιτς κολάζ φωτογραφιών που βλέπουν, αλλά δεν είναι έτσι. Τα ψηφιακά άλμπουμ που δημιουργούμε με τα ζευγάρια είναι μικρά έργα τέχνης και «μιλούν» από μόνα τους, περιγράφοντας ξανά όλη την ιστορία τους. Είναι αυτό που θα μείνει και για τους ίδιους αλλά και για τα παιδιά τους για να βλέπουν!

4) Από την εμπειρία σου τα νεόνυμφα ζευγάρια τι φωτογραφίες θέλουν να βγαίνουν;

Τα περισσότερα ζευγάρια ζητούν φωτογραφίες «αυθεντικές», φυσικές. Θέλουν να αποτυπωθεί η ημέρα τους όπως συμβαίνει. Ιδιαίτερα τις στιγμές του μυστηρίου του γάμου, τις θέλουν με την ελάχιστη δυνατή παρέμβαση. Κι έχουν δίκιο! Και βεβαίως θέλουν να έχουν εξαιρετικές φωτογραφίες «επόμενης ημέρας». Φωτογραφίες διαφορετικές. Δικές τους, πραγματικά δικές τους. Επίσης, πολύ συχνά όταν συζητούμε μου περιγράφουν τραυματικές εμπειρίες από φωτογραφίσεις γάμων φίλων τους όπου φωτογράφοι σταματούν την τελετή, ή δίνουν οδηγίες εν μέσω γάμου (!), για να πάρουν το προκατασκευασμένο κλικ που θέλουν! Αυτό το απεχθάνονται, όπως κι εγώ!

Νομίζω ότι από την «αναμνηστική» φωτογραφία γάμου, τα νέα ζευγάρια έχουν περάσει πια στην φωτογραφία του πραγματικού «συναισθήματος», χωρίς στημένα και κλισέ.

5) Πέρα από τα στιγμιότυπα γάμου, ο φακός του Γιάννη Λάριου τι άλλο αποτυπώνει;

Ξεκίνησα τη φωτογραφία αποτυπώνοντας μέρη όπου ταξιδεύω. Έχω μια πολύ μεγάλη συλλογή από «ταξιδιωτική» φωτογραφία είτε από την Ελλάδα, είτε από άλλα μέρη του κόσμου. Αυτό με βοήθησε πολύ για να «μάθω» το φως και τις ιδιαιτερότητές του καθώς και να ανακαλύπτω την ομορφιά κάθε τόπου και να προσεγγίζω τους ανθρώπους που ζουν εκεί. Αυτοί οι άνθρωποι είναι που σου αποκαλύπτουν το χαρακτήρα κάθε περιοχής και σε βοηθούν να την αποτυπώσεις. Χωρίς την επικοινωνία με τους ανθρώπους, δεν μπορείς να βγάλεις καλές φωτογραφίες ενός τόπου. Οι «ταξιδιωτικές» φωτογραφίες μου έχουν βρει το δρόμο τους σε διεθνή περιοδικά αλλά και πολύ συχνά προτιμώνται για να κοσμήσουν εσωτερικούς χώρους. Η «ταξιδιωτική» φωτογραφία με βοήθησε πολύ στη φωτογραφία γάμου, για να αξιοποιώ όσο καλύτερα μπορώ το διαθέσιμο φωτισμό.

6) Σε αυτή την δύσκολη οικονομική εποχή, πόσο προσιτές είναι οι υπηρεσίες σου;

Οι εποχή είναι πράγματι πολύ δύσκολη για όλους. Πολύ δε περισσότερο για τα νέα ζευγάρια που κάνουν το δικό τους ξεκίνημα. Για το λόγο αυτό, επιλέγω να προσφέρω φωτογραφικές υπηρεσίες που είναι προσιτές σε όσουν θέλουν να πάρουν υψηλή φωτογραφική «αξία». Τι εννοώ; Ένα ζευγάρι μπορεί να δώσει και 15.000 και 20.000 ευρώ ίσως και ακόμη περισσότερα χρήματα για το γάμο του. Αυτό που θα μείνει να θυμίζει αυτή την εξαιρετική ημέρα, θα είναι οι φωτογραφίες του. Αν επιλέξει «φθηνές» φωτογραφίες, από αδιάφορους φωτογράφους, θα πάρει ένα εξίσου αδιάφορο αποτέλεσμα. Όσο λίγα χρήματα και να δώσει, θα τα έχει πετάξει! Αντίθετα, τις δικές μου φωτογραφικές υπηρεσίες, τις επιλέγουν ζευγάρια που θέλουν πολύ καλές φωτογραφίες, στιγμές «αυθεντικές» που αποτυπώνουν το γάμο και τη δική τους προσωπικότητα, ποιοτικά fine-art άλμπουμ με αξία. Διαμορφώνουμε μαζί με το ζευγάρι το κόστος των υπηρεσιών, ανάλογα με το τι επιθυμούν, ώστε να βρίσκονται σε αντάξια με τις επιθυμίες τους επίπεδα. Σε καμία περίπτωση όμως, δεν επιθυμώ να τους «κοροϊδέψω» με εξευτελιστικά χαμηλές τιμές που για να τις πετύχω θα μειώσω την ποιότητα, τα υλικά, το χρόνο φωτογραφικής κάλυψης και τελικά το τι θα λάβουν ως ανάμνηση.

7) Πόσο καιρό πριν το γεγονός πρέπει να έρθουν σε επαφή μαζί σου οι ενδιαφερόμενοι ;

Προσωπικά, δεν πιστεύω ότι η φωτογράφιση γάμου μπορεί να γίνει «μαζικά», με μια γραμμή παραγωγής. Κάθε ζευγάρι θέλει αφοσίωση, θέλει δημιουργικότητα και ενθουσιασμό από το φωτογράφο. Αυτό σημαίνει ότι δεν κάνω περισσότερους από περίπου δύο γάμους το μήνα. Με αυτή τη διαθεσιμότητα, συνήθως τα ζευγάρια έρχονται σε επαφή 7 έως 8 μήνες πριν το γάμο τους, και σε πολλές περιπτώσεις και νωρίτερα. Όσο νωρίτερα ξεκινήσουμε τη συνεργασία μας τόσο καλύτερα θα γνωριστούμε, τόσο πιο ομαλά θα κυλήσουν όλα, αφήστε δε που το ζευγάρι θα έχει και ένα άγχος λιγότερο ενόψει οργάνωσης του γάμου!

Το ενδιαφέρον όμως δεν είναι το πριν. Το πιο ενδιαφέρον είναι το μετά! Με όλα ανεξαιρέτως τα ζευγάρια, γινόμαστε καλοί φίλοι και τα λέμε πολύ συχνά μετά το γάμο τους! Αν δεν χτίσεις ισχυρούς δεσμούς με τους ανθρώπους, δεν μπορείς να τους φωτογραφίσεις όπως θέλεις. Και αυτές οι σχέσεις, δεν μπορούν να διαρραγούν μετά το γάμο! Γινόμαστε λοιπόν καλοί φίλοι!

Στοιχεία επικοινωνίας:

yannis larios photography

http://www.yannislarios.com

larios@yannislarios.com

τηλ: +30.211.8001020

κιν: +30 6944.841025

broamroo:
Related Post

This website uses cookies.