Sofia Camplioni Wedding Photojournalism φωτογραφία γάμου

Για τη Sofia Camplioni δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να περιγράψει την δουλειά της, από τον ίδιο τον ορισμό της “φωτορεπορταζ-ιακής” γαμήλιας φωτογραφίας (wedding photojournalism). Για τη Sofia η γαμήλια μέρα είναι σαν ένας λευκός καμβάς. Είναι ένας οπτικός καλλιτέχνης που θα προσπαθήσει να συλλάβει την ημέρα του γάμου με τον τρόπο που εσείς θα την θυμάστε για το υπόλοιπο της ζωής σας.
1. Πως ξεκίνησε η ασχολία σου με την φωτογραφία?

Ξεκίνησα να ασχολούμαι με την φωτογραφία ως απλός θαυμαστής της φωτογραφικής τέχνης και στην προσπάθεια μου να κατανοήσω καλύτερα το αντικείμενο θεώρησα σωστό να παρακολουθήσω σειρά μαθημάτων σε σχολή φωτογραφίας. Ξεκάθαρα σαν χόμπι. Μέσω της φωτογραφίας,  επικοινώνησα όχι μόνο αυτό που ένιωθα αλλά και με τον τρόπο που εγώ το έβλεπα. Η φωτογραφία ήταν και είναι από τότε το ιδανικό μέσο για να εκφραστώ και δεν ήθελα να κάνω τίποτα άλλο από το να φωτογραφίζω ανθρώπους.

2. Ti είναι φωτορεπορταζιακή φωτογραφία γάμου ?

WEDDING PHOTOJOURNALISM: Όπως λέει και το όνομά του βασίζεται στην καταγραφή μιας ιστορίας. Μιας φωτογραφικής ιστορίας των γεγονότων που συνέβησαν εκείνη την ημέρα.
Το είδος δημιουργήθηκε την δεκαετία του εβδομήντα με την εισαγωγή στην αγορά των μικρών φωτογραφικών μηχανών (compact cameras) και της βελτιστοποίησης της ποιότητας του φιλμ. Δεν μπόρεσε όμως να καθιερωθεί μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ενενήντα καθώς επισκιάστηκε από την ανακάλυψη των μηχανών των 35mm συνεχόμενου φιλμ (μικρές κινηματογραφικές μηχανές).
Ο σκοπός του φωτορεπορταζ-ιακού τρόπου φωτογράφισης είναι να φωτογραφίζει τους ανθρώπους όταν αυτοί δεν γνωρίζουν ότι φωτογραφίζονται. Κάτι που καταλαβαίνετε ότι είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί σε μια κλειστή εκδήλωση που οι άνθρωποι γνωρίζουν και περιμένουν να φωτογραφηθούν. Ο φωτογράφος αναμειγνύεται με το πλήθος ώστε να μπορεί να αποτυπώσει την δράση καθώς αυτή εξελίσσεται – τα αληθινά αισθήματα, τις αληθινές εκφράσεις, την χαρά και την απόλαυση.
Συγκρινόμενη με την “παραδοσιακή” στημένη φωτογράφιση μπορεί να δώσει μια πιο άμεση και καλλιτεχνική ματιά στους ανθρώπους και τα γεγονότα. Οι φωτογραφίες καταφέρνουν να αποτυπώσουν το συναίσθημα που αποπνέει αυτή η ημέρα.
Είναι το φωτογραφικό ύφος που ήρθε για να κυριαρχήσει στην φωτογραφία του γάμου. Είναι σχετικά καινούργιο, είναι εντυπωσιακό αλλά και παρά πολύ δύσκολο. Η φωτορεπορταζιακή φωτογραφία γάμου απαιτεί εμπειρία από μέρους του φωτογράφου, ένστικτο και αρκετά καλή φυσική κατάσταση μια που ο φωτογράφος πρέπει να ανταποκριθεί πολύ γρήγορα, σχεδόν ακαριαία σε ότι συμβαίνει στο χώρο και που δεν έχει να κάνει μόνο με την νύφη ή τον γαμπρό αλλά και με όλους τους υπόλοιπους που βρίσκονται στο χώρο και αυτό από την αρχή της προετοιμασίας του ζευγαριού να λειτουργήσει χωρίς διακοπή στο μυστήριο και στην δεξίωση χωρίς να μειωθεί η απόδοση η ποιότητα και η ταχύτητα.

3.Στη σελίδα σου έχεις δημιουργήσει μια ενότητα που ονομάζεται Οδηγός επιλογής υπηρεσιών γαμήλιας φωτογράφισης, μίλησε μου λίγο για αυτό.

Αυτός ο οδηγός φτιάχτηκε για δύο λόγους. Από την μία να σας προετοιμάσει για τις ερωτήσεις που θα έπρεπε να έχετε γύρω από την γαμήλια φωτογράφιση και από την άλλη να μπορείτε να αξιολογήσετε τις απαντήσεις που θα πάρετε.
Το να επιλέξετε φωτογράφο γάμου δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Δεν μπορείτε να επιλέξετε με τον ίδιο τρόπο που επιλέγει κάποιος τον στολισμό, το νυφικό, την εκκλησία η ακόμα και τον κομμωτή. Η κύρια διαφορά είναι ότι δεν θα δείτε τις φωτογραφίες παρά μόνον αφότου έχετε αποφασίσει. Και αφότου θα είναι πολύ αργά για να το μετανιώσετε. Έτσι η επιλογή σας κατά κάποιον τρόπο θα οδηγηθεί από την (αυτό)πεποίθηση σας. Το να αφήσετε να οδηγηθεί η επιλογή σας από οικονομικά κριτήρια, και πάντοτε μέσα στα όρια του προϋπολογισμού σας, χάνει το νόημα του αν σκεφτεί κανείς ότι δεν υπάρχουν δεύτερες ευκαιρίες.
Χρειάζεστε κάποιον που πρώτα από όλα να σας είναι ευχάριστος, να είναι ειλικρινής, να έχει στυλ, να καταλαβαίνει το δικό σας ύφος και πάνω απ όλα να τον εμπιστεύεστε. Κάποιον που να ξέρει την δουλειά του και αυτή να καλύπτεται από τον προϋπολογισμό σας.
Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να δείτε αν οι φωτογραφίες σας κάνουν να χαμογελάτε. Αν κυριαρχούνται από το πνεύμα της γιορτινής αυτής ημέρας.

4. Ως φωτογράφος τι θα συμβούλευες στα ζευγάρια πριν ξεκινήσουν την αναζήτηση τους για φωτογράφο γάμου?

Αρχίστε από τους κοντινούς σας ανθρώπους. Συζητήστε με συγγενείς και φίλους. Ρωτήστε τις εμπειρίες τους. Αν έμειναν ευχαριστημένοι αν όχι και γιατί. Ζητήστε να δείτε όχι μόνο τα album του γάμου αλλά ακόμα και τις φωτογραφίες.
Ξεκινήστε φτιάχνοντας μια λίστα με τους φωτογράφους που σας προτείνουν. Ψάξτε στο internet όπου έχετε την δυνατότητα να δείτε και τις φωτογραφίες τους. Άλλα να μην πάρετε κανενός τύπου απόφαση χωρίς να τους συναντήσετε προσωπικά.
Φτιάξτε την λίστα σας, πάρτε τους τηλέφωνο και κανονίστε μια συνάντηση το συντομότερο δυνατόν.
Να είστε προσεκτικοί σε αυτά που θα σας πουν και να κάνετε σε όλους τις ίδιες ερωτήσεις κρατώντας σημειώσεις.
Η μέθοδος που προτείνω, και αυτή ακολουθώ και εγώ, είναι, να ξοδέψετε λίγο χρόνο παραπάνω και να ζητήσετε να δείτε δουλειά όσο το δυνατόν περισσοτέρων φωτογράφων και να τις συγκρίνετε μεταξύ τους.
Όταν ζητήσετε να δείτε δείγματα της δουλειάς ενός φωτογράφου αυτός θα σας δείξει ένα portfolio των 20-50 καλύτερων φωτογραφιών του. Δεν είναι όμως αυτό που θέλετε να δείτε. Κάθε επαγγελματίας φωτογράφος με δεκάδες γάμους στο ενεργητικό του μπορεί να συλλέξει 50 καλές φωτογραφίες. Χωρίς να αναλογιστούμε την περίπτωση που οι φωτογραφίες που θα δείτε να μην είναι δικές του.
Αυτό που θέλετε να δείτε ώστε να είστε σε θέση να μπορείτε να κρίνετε την δουλειά του είναι όσο το δυνατόν περισσότερες ολοκληρωμένες δουλειές. Ζητήστε να δείτε ολοκληρωμένα ψηφιακα album γάμου ή και όλες τις φωτογραφίες που παρέδωσε ο φωτογράφος στους τελευταίους του πελάτες. (Περιμένετε να δείτε 30-40 σαλόνια (ανοίγματα) ενός ψηφιακού-album και 300-500 φωτογραφίες). Θα ήθελα εδώ να επισημάνω πως θα πρέπει να είστε κάπως ελαστικοί στην κρίση σας και να πάρετε υπόψιν σας στοιχεία για τα οποία μπορεί να μην ευθύνεται ο φωτογράφος (καιρός, χώρος, οι άνθρωποι…).
Ρωτήστε αν θα είναι οι ίδιοι παρόντες την ημέρα του γάμου σας για να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις και αν δεν είναι οι ίδιοι ζητήστε να σας δείξουν ολοκληρωμένη δουλεία του φωτογράφου που θα σας στείλουν για να καλύψει τον γάμο σας και απαιτείστε προσωπικό ραντεβού μαζί του.Τα περισσότερα γραφεία συνεργάζονται και χρησιμοποιούν διάφορους φωτογράφους. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρετε ποιος θα είναι ο δικό σας φωτογράφος και θα πρέπει να ζητήσετε να δείτε και δική του δουλειά. Δεν πρέπει να υποθέτετε ότι ο άνθρωπος απέναντι σας ακόμα και αν είναι φωτογράφος ότι θα είναι ο δικός σας φωτογράφος.
Με τόσο υλικό μπροστά σας θα είστε σε θέση να κρίνετε αν οι φωτογραφίες αποτυπώνουν το συναίσθημα ή οι άνθρωποι απλά στέκονται εκεί. Προσπαθήστε να διακρίνεται αν αποπνέουν ένα ευχάριστο συναίσθημα κάτι ανάλογο μιας ημέρας γιορτής.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι καταλαβαίνεται, αν όχι την πλήρη αξία αλλά τουλάχιστον, την αναγκαιότητα ενός επαγγελματία φωτογράφου σε μια τόσο σημαντική εκδήλωση στην ζωή σας.

5. Η οικονομική κατάσταση που υπάρχει αυτή την στιγμή κάνει τα απαραίτητα του γάμου να μοιάζουν πολύ ακριβά! Εσύ προσφέρεις κάποια οικονομικά πακέτα προς όφελος των μελλόνυμφων ζευγαριών?
Δεν μπορώ να δεχτώ ότι η ποιότητα είναι προνόμιο. Θεωρώ ότι όλοι θα πρεπε να έχουν πρόσβαση σε αυτήν.
Αυτό που πάντα προσπαθώ και θεωρώ σημαντικό είναι τα ζευγάρια καταρχήν να παίρνουν ότι καλύτερο μπορώ να τους δώσω στην υψηλότερη ποιότητα και στην καλύτερη αντιστοιχία προϊόντος – τιμής!
Όπως έχετε καταλάβει δεν είμαι πολύ ευέλικτη από μέρους προσφορών. Ήταν κάτι που έπρεπε να επιλέξω ώστε να μπορέσω να επιτύχω την καλύτερη ισορροπία μεταξύ της ποιότητας και της τιμής δεδομένου ότι θεωρώ μου είναι αδύνατον να μειώσω την ποιότητα. Έτσι κατάφερα να επιτύχω την καλύτερη τιμή στο επίπεδο ποιότητας που προσφέρω.

6. Ποιο είναι το ιδανικό διάστημα πριν το γάμο που θα πρέπει να έρθει σε επαφή μαζί σου το ζευγάρι?
Τα περισσότερα ζευγάρια αφήνουν την επιλογή φωτογράφου τελευταία. Ασχολούνται με όλες τις άλλες ευχάριστες ασχολίες το νυφικό, τον στολισμό, τη τούρτα και δεν ασχολούνται με την επιλογή φωτογράφου παρά μόνον όταν είναι πολύ αργά.
Κατά κάποιον τρόπο δεν φαίνεται να τους απασχολεί το ότι το μόνο που θα μείνει από εκείνη την μέρα είναι οι αναμνήσεις και οι φωτογραφίες τους. Με αυτό στο μυαλό σας θα πρέπει να αποφασίσετε την αξία της επιλογής του σωστού φωτογράφου.
Καλύτερα να ξεκινήσετε την αναζήτηση φωτογράφου πριν κλείσετε ημερομηνία του γάμου. Αν το έχετε ήδη κάνει να ξέρετε ότι είναι ήδη αργά. Ξεκινήστε το συντομότερο δυνατόν. Έχουν ήδη μειωθεί οι πιθανότητες να βρείτε το φωτογράφο γάμου που σας ταιριάζει.
Από την άλλη αν δεν έχετε κλείσει ημερομηνία για τον γάμο σας θα δείτε ότι ένας έμπειρος φωτογράφος γάμου θα σας γλυτώσει από πολύ χρόνο, κόπο αλλά ακόμα και χρήμα. Οι συμβουλές του μπορούν να θεωρηθούν ανεκτίμητες και θα βγείτε κατά πολύ κερδισμένοι.
Ο χώρος της φωτογραφίας γάμου είναι υπερτιμολογημένος αλλά φτιάχτηκε για να κοστίζει τόσο. Κάνοντας “παζάρια” δεν θα επιτύχετε τίποτα, μάλλον χαμένοι θα βγείτε. Εσείς, όσο καλοί και να είστε, το κάνετε για πρώτη φορά, οι φωτογράφοι γάμου το κάνουν κατ’ επάγγελμα.
Έτσι ο μόνος τρόπος να “πιάσουν τόπο” τα χρήματα σας είναι να περάσετε όμορφα, να ακούσετε τις συμβουλές του που θα σας γλυτώσουν πολλά έξοδα και να παραλάβετε φωτογραφίες που να αξίζουν ανάλογα.

7. Σου έχει απονεμηθεί το βραβείο…people choise best photographer στην έκθεση φωτογραφίας γάμου wedding photo art το 2011 /2012. Μίλησε μου λίγο για αυτό.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να ευχαριστήσω θερμά όλους αυτούς που επί δυο  συνεχόμενα χρόνια με τίμησαν με την επιλογή τους και την ψήφο τους. Για μένα είναι μεγάλη τιμή να βραβευθω μετά από ψηφοφορία του κοινού στις εκθέσεις wedding photo art 2011 και wedding photo art 2012. Έχω βραβευθεί επανειλημμένα αλλά αυτά τα 2 βραβεία είναι τα αγαπημένα μου και πιο πολύτιμα βραβεία μια που είναι απευθείας από τον κόσμο. Δεσμεύομαι ότι κάθε χρονιά θα βάζω τα δυνατά μου για να μην απογοητεύσω τις προσδοκίες κανενός.

8. Εκτός από την Θεσσαλονίκη που είναι η έδρα σου, καλύπτεις γάμους και βάπτισεις και σε άλλες πόλεις?
Φωτογραφίζω σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό. Λατρεύω να ταξιδεύω και να επισκέπτομαι καινούργιους προορισμούς και ευχαριστώ τα ζευγάρια που μέσα από την επιλογή τους να είμαι εγώ η φωτογράφος του γάμου τους μου δίνουν την δυνατότητα να ταξιδεύω και να φωτογραφίζω. Είναι μια μεγάλη ευθύνη και μια μεγάλη πρόκληση αλλά ταυτόχρονα και μια μεγάλη τιμή για μένα και τους ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που μου δείχνουν.
Η προσωπική μου δέσμευση είναι ότι θα συλλάβω την ημέρα του γάμου με τον τρόπο που εσείς θα την θυμάστε για το υπόλοιπο της ζωής σας.

Sofia Camplioni
Site : http://sofiacamplioni.com/
Email : Sofia.Camplioni@gmail.com
Tel.2313 009 486 / 6947 260 770
Δ.Μαργαρίτη1 54621
Θεσσαλονίκη

broamroo:
Related Post

This website uses cookies.