Συνέντευξη με το φωτογράφο γάμων Σωτήρη Παπαδήμα

Ο Σωτήρης Παπαδήμας ασχολείται με την τέχνη της φωτογραφίας τα τελευταία 20 χρόνια. Στην πολυετή του εμπειρία έχει απαθανατίσει αμέτρητους γάμους και βαφτίσεις χαρίζοντας καλλιτεχνική όψη στις αναμνήσεις όλων.

Provagamou : Ποιά είναι η καλύτερη περίοδος για έναν γάμο;


Σωτήρης Παπαδήμας :
 Η καλύτερη περίοδος για ένα γάμο, είναι γύρω στο Μάϊο ή το Σεπτέμβριο, που ο καιρός δεν είναι ούτε πολύ ζεστός ούτε βέβαια κρύος (θεωρητικά πάντα). Και αυτό είναι καλό και για το ζευγάρι, που δε νιώθει ασφικτικά, αλλά και για τη δεξίωση, που μπορεί να γίνει σε εξωτερικό χώρο. Με όλα τα υπέρ που φέρνει αυτό, για τη φωτογράφιση.

Provagamou : Ποιά είναι η ιδανική ώρα για ωραίες φωτογραφίες;


Σωτήρης Παπαδήμας :
 Η ιδανικότερη ώρα για ωραίες φωτογραφίες, είναι βεβαίως το ηλιοβασίλεμα, που δημιουργεί μια μαγική ατμόσφαιρα και ο ουρανός παίρνει πολλές χρωματικές αποχρώσεις. Αλλά και για το μυστήριο, είναι πολύ καλό, γιατί δημιουργεί ενδιαφέρουσες ευκαιρίες. Επίσης, το πρωί είναι πολύ καλό -προτιμάται στο next day shooting-, γιατί δεν έχει πολύ σκληρό φως, κάτι που θέλουμε γενικώς να αποφεύγουμε (δημιουργεί σκληρές σκιές στο πρόσωπο…).

Provagamou : Ποιες είναι οι υπηρεσίες που παρέχει ένας φωτογράφος;


Σωτήρης Παπαδήμας :
 Τα κριτήρια επιλογής του φωτογράφου, είναι μάλλον προσωπικές επιλογές του ζευγαριού, σε συνδυασμό με ένα προσιτό οικονομικό πακέτο. Κυρίως όμως, το προσωπικό στυλ του φωτογράφου, που θα πρέπει να ταιριάζει στο ζευγάρι, αλλά και η κοινωνικότητα που πρέπει να διαθέτει. Εν ολίγοις, η χημεία. Είναι αυτό που θα κάνει μια φωτογράφιση να πετύχει ή να αποτύχει. Το στυλ φωτογράφισης που προτιμώ, είναι εκείνο που θυμίζει ρεπορτάζ, γιατί βγάζει φυσικότητα και βοηθά το ζευγάρι, στο να μη νοιώθει πιεσμένο. Επίσης, είναι πολύ σημαντική η καταγραφή των λεπτομερειών του γεγονότος – μικροαντικείμενα, στολισμός, πρόσωπα που συμμετέχουν, περιβάλλον του γάμου, κ.α.-, γιατί δίνουν μια ολοκληρωμένη εικόνα της ατμόσφαιρας.

Provagamou : Με ποιά κριτήρια θα επιλέξω τον φωτογράφο μου;


Σωτήρης Παπαδήμας :
 Οι υπηρεσίες ενός φωτογράφου, ποικίλουν ανάλογα με τη συμφωνία. Βασικές πάντως είναι, ένα πακέτο φωτογραφιών (συνήθως 100) και μερικές μεγεθύνσεις, δειγματολόγιο όλων των εικόνων και συνήθως, 3 DVD με το βίντεο του γάμου μονταρισμένο. Εκτός εάν το ζευγάρι προτιμά ψηφιακό άλμπουμ, που πλέον κινείται περισσότερο. Όσον αφορά τη φωτογράφιση, η κάλυψη έχει να κάνει με το μυστήριο (συν κάποια πλάνα πριν και μετά) και το καλλιτεχνικό κομμάτι, με το ζευγάρι. Προσωπικά, επιδιώκω να υπάρχει ολοκληρωμένη κάλυψη του γεγονότος, δηλαδή από την προετοιμασία της νύφης και του γαμπρού, καταγραφή όλων των λεπτομερειών -στολισμός, κλπ-, το μυστήριο, οικογενειακές λήψεις, καλλιτεχνικές λήψεις με το ζευγάρι μετά το γάμο και κάλυψη της δεξίωσης.

Provagamou : Πόσο σύντομα θα έχω στα χέρια μου τo φωτογραφικό υλικό και το DVD του γάμου;


Σωτήρης Παπαδήμας :
 Ο χρόνος παράδοσης του υλικού, δεν πρέπει να είναι ούτε υπερβολικά σύντομος, αλλά ούτε και πολύ μακρύς. Κατά βάση, τα δείγματα παραδίδονται σε περίπου 10 ημέρες (αφού επεξεργαστούν για να είναι καθαρό το υλικό) και με την παράδοση της φωτογραφικής παραγγελίας από το ζευγάρι, γίνεται το τελικό μοντάζ στο βίντεο, οπότε σε περίπου 10 ακόμη ημέρες είναι έτοιμο το τελικό υλικό. Ένα επιθυμητό χρονικό διάστημα, είναι ένας με δύο μήνες από την ημερομηνία του γάμου.

Provagamou : Υπάρχουν απαγορευτικά για το μακιγιάζ και το χτένισμα της νύφης;


Σωτήρης Παπαδήμας :
 Με βάση τις τρέχουσες τάσεις στο μακιγιάζ και το χτένισμα, αποφεύγονται οι κραυγαλέοι χρωματικοί συνδυασμοί και ακολουθούνται περισσότερο οι γήινοι τόνοι, ενώ δεν προτιμώνται οι κομμώσεις που κρύβουν το πρόσωπο, αλλά ούτε κι εκείνες που το αφήνουν εντελώς εκτεθειμένο. Όλα βεβαίως, έχουν να κάνουν με την ανάδειξη του προσωπικού στυλ της νύφης, κάτι που βρίσκεται βεβαίως, στα χέρια του καλλιτέχνη (μακιγιέρ, κομμωτή)…

Provagamou : Ποιά είναι η πιο πρωτότυπη φωτογράφιση που κάνατε σε νεόνυμφους;


Σωτήρης Παπαδήμας :
 Η πιο πρωτότυπη φωτογράφιση, ήταν σε εγκατελειμένο σταθμό πυροσβεστικής, αλλά και σε τυχαία σημεία της διαδρομής, από την εκκλησία προς το χώρο της δεξίωσης -π.χ. πεζογέφυρα, δίπλα από σηματοδότες, παρκάκια, κλπ. Βεβαίως, έχει να κάνει με την ιδιοσυγκρασία του ζευγαριού. Καλό είναι να απελευθερώνεται από το άγχος του γάμου, αλλά να μη φορτίζεται με το άγχος της φωτογράφισης. Και το αντίστροφο, αν δηλαδή υπάρχει η διάθεση εξωστρέφειας, να μην την καλύπτουμε…

Σωτήρης Παπαδήμας – Φωτογράφος
Τ : 6937474466  www.photomoments.gr 


Γεωργία Κωτσιοπούλου για το provagamou.gr 

broamroo:
Related Post

This website uses cookies.