Ήθη και έθιμα του γάμου στην Ελλάδα

Τα ήθη και τα έθιμα στα διάφορα μέρη της Ελλάδας στα παλαιότερα χρόνια ήταν πολλά ωστόσο στις μέρες μας λίγα τηρούνται.

Στρώσιμο κρεβατιού
Λίγες μέρες πριν το γάμο προσκαλείτε κόσμος στο σπίτι του ζευγαριού. Οι ανύπαντρες κοπέλες πρέπει να στρώσουν όσο καλύτερα γίνεται το νυφικό κρεβάτι με τα προικιά, ο μόνος που αμφισβητεί το στρώσιμο και μπορεί να το ξεστρώσει εάν δεν του αρέσει είναι ο γαμπρός. Τα κορίτσια θα πρέπει να το ξαναστρώσουν ώσπου ο γαμπρός μείνει ευχαριστημένος! Μετά οι καλεσμένοι πετάνε ρύζι και χρήματα επάνω στο νυφικό κρεβάτι!

Η νύφη και το κοίταγμα
Σε πολλές πόλεις συνηθίζεται η νύφη μόλις βγεί από το πατρικό να κοιτάξει πίσω για να μοιάσει το παιδί σε εκείνη.

Τα ονόματα στη σόλα του παπουτσιού
Η νύφη γράφει στη σόλα του παπουτσιού της ονόματα ανύπαντρων κοριτσιών, όποια ονόματα σβήσουνε σημαίνει ότι οι κοπέλες αυτές θα παντρευτούνε σύντομα.

Το παπούτσι και ο κουμπάρος
Ο κουμπάρος θα πρέπει να είναι παρών όταν η νύφη βάλει τα παππούτσια της, όταν η νύφη του πεί ότι δεν μπαίνει το παπούτσι θα πρέπει να βάλει λεφτά στον πάτο του παπουτσιού μέχρι να μπεί!

Το στήσιμο του γαμπρού
Η νύφη θα κάνει δύο και τρείς και τέσσερις γύρες πρωτού ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας, για να παιδέψει το γαμπρό!

Πέταγμα ρυζιού
Την ώρα της τελετής στο χορό του Ησαία οι παρευρισκόμενοι πετάνε μπόλικο ρύζι στο ζευγάρι για να ριζώσει.

Πάτημα ποδιού
Όταν ο παππάς πει «η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα» η νύφη πατάει ελαφρά το πόδι του γαμπρού, θέλοντας να του πεί ότι δεν θα τον φοβάται και τόσο!

Το γλυκό της πεθεράς
Αφού τελιώσει ο γάμος, το ζευγάρι θα επισκεφθεί το σπίτι του γαμπρού. Εκεί η πεθερά θα τους περιμένει στην πόρτα με κάποιο γλυκό η με μέλι και θα ταίσει και τους δύο για να έχουν γλυκιά ζωή.

Τα παραπάνω έθιμα είναι τα πιο συνήθεις, έχετε υπόψη σας ότι υπάρχουνε πολλά και με διάφορες παραλλαγές από τόπο σε τόπο.


Anastasia Poir

broamroo:
Related Post

This website uses cookies.