Ο γάμος στην Ελλάδα, σε τι διαφέρουμε από του «ξένους»?

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι Έλληνες έχουν φλόγα και ταπεραμέντο, ξέρουν να διασκεδάζουν στο έπακρον ειδικά όταν παντρεύουν κάποιο παιδί τους, εκεί γίνεται χαμός. Ακόμα και οι νεότερες γενιές ακολουθούμε τα βασικά του πατροπαράδοτου γάμου έστω και αν προσπαθούμε τα εκμοντερνεύσουμε!

Αρραβώνας
Στη δική μας χώρα αρραβώνας σημαίνει βέρες, οικογένειες, τραπέζι, παππάς, δώρα, ευχές, σόι, χορός, τραγούδι και φυσικά φαγητό.

Αρραβώνας των «ξένων»
Ο άντρας θα δώσει ένα μονόπετρο στην κοπέλα και θα της ζητήσει να παντρευτούν, από την επομένη θεωρούνται αρραβωνιασμένοι.(!!)

Bachelor party
Αν και είναι έθιμο του εξωτερικού ωστόσο το πήραμε και το φέραμε στα δικά μας μέτρα, ο άντρας στα μπουζούκια με φίλους και μετά σε strip show, η κοπέλα αν δεν μείνει σπίτι ( γιατί το απαίτεισε ο καλός της ) θα πάει στα μπουζούκια ( ήσυχες καταστάσεις μη φανταστείτε) και μετά σπίτι.

Bachelor party των «ξένων»
Οι φίλοι του γαμπρού θα φέρουν αρκετά κορίτσια σε κάποια σουίτα ξενοδοχείου και θα περάσουνε όλοι καλά (μαζί με τον βασιλικό ….) οι κοπέλες θα πάνε σε κάποιο strip show και αν ανάψουν τα αίματα η νύφη θα νιώσει την τελευταία ελεύθερη μέρα της!

Γλέντι οικογένειας
Οι δικές μας οικογένειες μαζί με όλο το σόι, θείους που δεν θυμόμαστε, ξαδέρφια που δεν συμπαθούμε, θείες που από τότε που τις θυμόμαστε φοράνε το ίδιο ταγιέρ (σε τέτοιου είδους καταστάσεις) θα μαζευτούν όλοι να χορέψουνε να πιούνε και να ευχηθούν για τουλάχιστον 2 μέρες πριν! Φυσικά με τη συνοδεία μουσικής υπόκρουσης, κλαρίνου, ζουρνά, μπουζουκίου κ.α

Γλέντι των ξένων
Δεν έχουν.

Στρώσιμο κρεβατιού
Ανύπαντρες κοπέλες θα μαζευτούν στο σπίτι του ζευγαριού δυο τρεις μέρες πρίν το γάμο να στρώσουν το κρεβάτι και να πετάξουν πάνω του χρήματα, να ευχηθούν, να δούνε ενίοτε την προίκα, να κεραστούν, να τραγουδήσουν και να κουτσομπολέψουν.

Στρώσιμο κρεβατιού των ξένων
Λέγεται Bridal shower, μαζεύονται φίλες της κοπέλας και της οικογένειας και φέρνουνε δώρα στη νύφη. Αυτά!

Ο γάμος μας!
Θα καλέσουμε όοολους τους γνωστούς, φίλους, γείτονες των γονιών μας γιατί δε θέλουμε να τους χαλάσουμε το χατήρι, στην τελική οι δικοί μας καλεσμένοι θα είναι ελάχιστοι! Παρανυνφάκια που τρέχουνε και τραβάνε το νυφικό, ακόμα και αν δεν τα ήθελες ΠΡΕΠΕΙ να τα έχεις γιατί είναι παιδάκια της πρώτης σου ξαδέρφης κλπ κλπ κλπ. Αφού παντρευτούμε θα τους χαιρετήσουμε έναν προς έναν όλους και θα τσεπώσουμε και χρήμα που συνηθίζεται σε κάποιες περιοχές να μας το καρφιτσώνουν. Θα ακολουθήσει τρελό γλέντι με χορό, φαγητό, ποτό, τσιφτετέλια, ζεμπεκιές, σπάσιμο πιάτων και στο τέλος οι περισσότεροι καλεσμένοι δεν θα έχουν μείνει ευχαριστημένοι.

Ο γάμος των ξένων
Θα καλέσουνε κόσμο όχι για να βγάλουνε την υποχρέωση, έχουνε παράνυφες ως συνήθως μεγάλες σε ηλικία που φοράνε φορέματα που θα επιλέξει η νύφη. Αφού τελιώσει η τελετή θα πάνε στη δεξίωση, θα φάνε και θα χορέψουνε σε ήπιους ρυθμούς, ενώ θα βγάλουνε λόγο οι κουμπάροι και οι καλοί φίλοι του ζευγαριού. Στο τέλος θα αποχωρήσουν σχεδόν όλοι ικανοποιημένοι.

Στην τελική το θέμα είναι το ζευγάρι να περάσει καλά, ότι και αν κάνει όπως και αν το κάνει. Φυσικά το κείμενο έχει να κάνει με συνήθειες ξένων που υπάρχουν στις περισσότερες χώρες και στις ταινίες . Οι δικές μας με ότι κάνουν οι πιο πολλοί, ωστόσο υπάρχουν και εξαιρέσεις! Το θέμα είναι ότι σαν Έλληνες ξέρουμε να νιώθουμε τις στιγμές που πραγματικά έχουν αξία αυτό δε σημαίνει ότι και οι «ξένοι» δεν περνάνε υπέροχα με τις δικές τους συνήθειες!

broamroo:
Related Post

This website uses cookies.