Φωτογραφίες – video γάμου – Τι θα κοστίσει

Ο γενικός κανόνας για τις φωτογραφίες του γάμου είναι το κόστος να βρίσκεται μεταξύ 5 και 10% του συνολικού προϋπολογισμού του γάμου σας. Καθώς πρόκειται για μια τέτοια επένδυση από την πλευρά σας, λογικό είναι να σας νοιάζει ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα. Ευνόητο είναι ότι τις φωτογραφίες αυτές θα τις έχετε μια ζωή, οπότε και θα πρέπει να απαιτήσετε να είναι όσο το δυνατόν οι καλύτερες.

Πολλοί φωτογράφοι θα διατηρούν το δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας στις φωτογραφίες σας, μιας και είναι η δουλεία τους. Αυτό σημαίνει ότι αν θέλετε να ξανά εκτυπώσετε κάποιες από αυτές θα πρέπει να πληρώσετε επιπλέον χρήματα από τα συμφωνηθέντα. Οπότε φροντίστε να μάθετε το κόστος των φωτογραφιών εκ των προτέρων ώστε να να υπολογίσετε καλύτερα το budget σας. Προσοχή όμως, γιατί μπορεί εύκολα να προσθέσετε αρκετά χρήματα στον λογαριασμό σας.

Γνωρίζοντας τα παραπάνω καλό θα ήταν να κάνετε τις παρακάτω ερωτήσεις στον φωτογράφο σας.

  1.  Πόσες ώρες εργασίας περιλαμβάνονται (φωτογράφηση γαμπρού, νύφης, εκκλησίας) στα χρήματα που ζητάει, και σε περίπτωση που είναι από μακριά αν περιλαμβάνονται τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής.
  2.  Ποιες είναι οι επιλογές μου για το άλμπουμ, (πόσα άλμπουμ θα πάρετε, αν είναι ψηφιακά ή όχι, το μέγεθός τους) και πόσες φωτογραφίες (εκτός του άλμπουμ) περιλαμβάνονται στην τιμή.
  3.  Τι προκαταβολή χρειάζεται για να κλείσει η συνεργασία σας. Αν υπάρχει περίπτωση καλύτερης τιμής αν τα χρήματα τα δώσετε πριν το γάμο. Αν κάνει κάποιο δώρο στο νιόπαντρο ζευγάρι (100 φωτογραφίες ακόμα). Ακόμα θα πρέπει να ρωτήσετε αν περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ στις τιμές, αν οι τιμές είναι χαμηλές και στο τέλος σας πουν ότι δεν περιλαμβάνουν τους φόρους, ίσως θα πρέπει να δείτε και κάποιον άλλο φωτογράφο.
  4.  Αν μπορείτε να αγοράσετε τα δικαιώματα από τις φωτογραφίες σας. Αν μπορείται δηλαδή να πάρετε τις φωτογραφίες του γάμου σας σε ηλεκτρονική μορφή και να τυπώσετε εσείς όσες θέλετε και όποτε θέλετε.
  5.  Θα μπορούσε να σας κάνει μια φωτογράφηση πριν καταλήξετε σε συμφωνία για να δείτε αν πραγματικά σας κάνει. Θα πρέπει φυσικά να δείτε μερικά άλμπουμ από άλλους γάμους που έχει φτιάξει για να πάρετε μια ιδέα για τις μέχρι τώρα δουλείες του.
  6.  Τι θα συμβεί αν βγούμε εκτός χρονοδιαγράμματος, θα μείνει ο φωτογράφος και ο cameraman παραπάνω και θα χρεώσει για το χρόνο αυτόν ή θα μείνουν τον συμφωνημένο χρόνο και μετά θα φύγουν? (αν σας χρεώσουν παραπάνω θυμηθείτε να ρωτήσετε πόσο).
  7.  Πότε πρέπει να περιμένουμε την παράδοση των φωτογραφιών μας. Θα ήταν πολύ ωραίο αν μπορούσατε να είχατε ένα preview των φωτογραφιών σας στο ταξίδι του μέλιτος, για να διαλέξετε εκεί ποιες φωτογραφίες θα θέλατε να τυπωθούν. Καθώς επίσης πότε θα πρέπει να περιμένετε τις τυπωμένες φωτογραφίες αλλά και το video από το γάμο σας.

Τέλος για όλους εσάς που έχετε περιορισμένα χρήματα να διαθέσετε για το γάμο σας ΜΗΝ κόψετε χρήματα από τις φωτογραφίες και από το video. Πείτε σε φίλους σας να φέρουν τις φωτογραφικές τους μηχανές για να έχετε όσο το δυνατόν περισσότερες φωτογραφίες. Στο κάτω κάτω αυτές θα μείνουν για να θυμάστε το γάμο σας για πάντα.

broamroo:
Related Post

This website uses cookies.