Προϋποθέσεις – δικαιολογητικά για την τέλεση Θρησκευτικού γάμου

Αποφασίσατε να ανεβείτε τα σκαλιά της εκκλησίας για να ενώσετε ενώπιον θεού και ανθρώπων τη ζωή σας με τον καλό σας, αλλά είστε σίγουρες πως πληρείτε τις απαραίτητες προϋποθέσεις ή ότι έχετε προσκομίσει όλα τα δικαιολογητικά ώστε να τελέσει ο ιερωμένος το μυστήριο του γάμου;

Ακολουθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις και μια λίστα με τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσετε ώστε να μη βρεθείτε προ εκπλήξεως φορώντας το νυφικό σας.

  • Μετά την ηλικία των 18 ετών, δύο άτομα έχουν το δικαίωμα γάμου
  •  Από τα 14-18 είναι απαραίτητη η γραπτή γονική συναίνεση
  •  Διανοητική κατάσταση τέτοια που να επιτρέπει την κατανόηση του μυστηρίου
  •  Να μην υπάρχει συγγένεια μέχρι τρίτου βαθμού
  •  Να μην υπάρχει θρησκευτικό κώλυμα
  •  Σε περίπτωση εξαφάνισης πρέπει να περάσουν 4 χρόνια από την επίσημη δήλωση αυτής

1. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΑΓΑΜΙΑΣ 
 α) Για να εκδώσει η ενορία πιστοποιητικό αγαμίας θα πρέπει ο ενορίτης να διαμένει κατά τα 3 τελευταία χρόνια σ’ αυτήν. Εάν δεν έχει συμπληρώσει 3 χρόνια, θα πρέπει να απευθυνθεί στην παλαιά του ενορία.
 β) Πιστοποιητικό Αγαμίας εκδίδεται για τον γαμπρό και τη νύφη αντίστοιχα ξεχωριστά από τις ενορίες τους, εκτός εάν ανήκουν στην ίδια ενορία, οπότε τα πιστοποιητικά και των δύο θα εκδοθούν απ’ αυτήν.
 γ) Για το Πιστοποιητικό Αγαμίας απαραίτητη καθίσταται η παρουσία δύο μαρτύρων με τις ταυτότητες τους, ασχέτου συγγενείας, οι οποίοι θα πιστοποιούν τη μόνιμη διαμονή σας.
 δ) Επίσης χρειάζεται μια (1) υπεύθυνη δήλωση.
Στην υπεύθυνη δήλωση για δική σας διευκόλυνση πρέπει να αναγράφονται από νωρίς τα προσωπικά σας στοιχεία κι ακόμη το ακόλουθο κείμενο:  “ότι είμαι άγαμος ή άγαμη` πουθενά αλλού δεν ετέλεσα γάμο, θρησκευτικό ή πολιτικό, εδώ ή στο εξωτερικό και τώρα έρχομαι εις Α’ (πρώτου) γάμου κοινωνία μαζί με την ………. (για τον γαμπρό) ή με τον ………. (για την νύφη), με την οποία  ή με τον οποίον καμία συγγένεια δεν έχω”.
Υ.Σ. Για όσους τέλεσαν πολιτικό γάμο είναι απαραίτητο στη δήλωση να το αναφέρουν. Έτσι το κείμενο της δηλώσεως τροποποιείται ως εξής : “έχω τελέσει πολιτικό γάμο μετά της ………. (τάδε) ή του ………. (τάδε) και τώρα επιθυμώ να τελέσω με την ………. (τάδε) η με τον ………. (τάδε) και θρησκευτικό γάμο χωρίς να έχω καμιά συγγένεια με αυτή (ή με αυτόν). Άλλο γάμο θρησκευτικό ή πολιτικό πουθενά αλλού δεν ετέλεσα”.

2. ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ,
την οποία και θα φέρουν μαζί τους κατά την έκδοση της άδειας του γάμου.
Στην εφημερίδα θα δώσετε :
1. Το όνομα σας
2. Το όνομα του/της μέλλοντα/ουσας συζύγου
3. Τα ονόματα των γονέων σας
4. Τα πατρώνυμα των μητέρων σας
5. Την περιοχή όπου θα γίνει ο γάμος


3. ΠΑΡΑΒΟΛΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ 

Το παράβολο μπορείτε να το προμηθευτείτε από την Εφορία. Κοστίζει 15 € ευρώ. Θα πρέπει όταν το ζητήσετε να τονίσετε ότι πρόκειται για παράβολο γάμου. Με τα παραπάνω δικαιολογητικά που είναι απαραίτητα, θα προσέλθετε στην ενορία, όπου θα τελεσθεί το μυστήριο και ο εφημέριος του ιερού ναού θα εκδόσει τις άδειες του γάμου σας. Θα πρέπει να έχετε μαζί σας απαραιτήτως και τα Δελτία Αστυνομικής Ταυτότητας. Μετά την έκδοση των αδειών από τον Εφημέριο, θα απευθυνθείτε στην οικεία μητρόπολη, με τις άδειες. Εκεί θα σφραγισθούν και θα λάβουν την έγκριση από τον υπεύθυνο του Γραφείου Γάμων. Στη συνέχεια αφού σας δοθεί ή άδεια, μέσα στην ημέρα ή σε μια από τις επόμενες ημέρες, θα πρέπει να τη φέρετε στον Ναό όπου θα τελεσθεί το μυστήριο του Γάμου σας. Η διαδικασία των αδειών του Γάμου σας τελείωσε. Καθορίζεται πλέον η ημερομηνία τελέσεως του Μυστηρίου σας. Μετά την τέλεση του Μυστηρίου του Γάμου σας και αφού προηγουμένως υπογράψετε μαζί με τον κουμπάρο σας, θα πρέπει να πάτε μαζί με την άδεια του Γάμου σας στο Ληξιαρχείο μέσα σε 40 ημέρες.Για την καλύτερη ενημέρωση σας οι άδειες του Γάμου σας θα πρέπει να γίνονται από πολύ νωρίς, ώστε να αποφεύγεται ο εκνευρισμός και το άγχος. Οι άδειες γάμου ισχύουν για 6 μήνες!

Έχετε υπόψη σας ότι γάμοι δεν γίνονται στις ακόλουθες περιόδους:
·  18/12 – 25/12
·  07/01
·  40 ημέρες πριν το Πάσχα
·  Τα Ψυχοσάββατα
·  Του Αγίου Πνεύματος
·  06/08-15/08
·  29/08

broamroo:
Related Post

This website uses cookies.