Μπομπονιέρες γάμου, μια παράδοση από τα βάθη των αιώνων

Οι μπομπονιέρες γάμου είναι μικρά δώρα που δίνονται ως χειρονομία εκτίμησης ή ευγνωμοσύνης από τη νύφη και τον γαμπρό κατά τη διάρκεια της τελετής του γάμου ή της γαμήλια δεξίωση στους καλεσμένους.

Πιστεύεται ότι η παράδοση της διανομής γαμήλιων δώρων είναι πολύ παλιά και προήλθε από γάμους  ευρωπαίων αριστοκρατών που τις ονόμαζαν μπομπονιέρες όπως κι εμείς σήμερα. Η μπομπονιέρα ήταν ένα μικρό κουτί για μπιχλιμπίδια από κρύσταλλο , πορσελάνη , ή / και από πολύτιμους λίθους . Το περιεχόμενο αυτών των πολύτιμων κουτιών ήταν συνήθως κύβοι ζάχαρης ή ευαίσθητα γλυκά, τα οποία συμβόλιζαν τον πλούτο και την αριστοκρατία. (Σε αυτήν την εποχή, τη ζάχαρη ήταν ένα ακριβό αγαθό και διαθέσιμο μόνο μεταξύ των πλουσίων. Πίστευαν επίσης ότι η ζάχαρη περιείχε ιατρικές ιδιότητες). Καθώς η τιμή της ζάχαρης μειώθηκε στη διάρκεια των αιώνων, η παράδοση με τις  μπομπονιέρες γάμου που δίνουν στους καλεσμένους έφθασε στο ευρύ κοινό και υιοθετήθηκε από ζευγάρια που διέθεταν λιγοστά μέσα.

Όταν η ζάχαρη έγινε πιο προσιτή, οι μπομπονιέρες γάμου αντικαταστάθηκαν με αμύγδαλα . Για αιώνες, τα αμύγδαλα διανέμονταν στους καλεσμένους του γάμου να και συμβόλιζαν ευχές για την νέα ζωή του γαμπρού και της νύφης. Το δέκατο τρίτο αιώνα, εμφανίστηκαν τα αμύγδαλα καλυμμένα με ζάχαρη, που ήταν γνωστά ως κομφετί . Η λέξη κομφετί σύντομα μετατράπηκε σε κουφέτα , το οποίο αργότερα εξελίχθηκε στο κυρίως δώρο γάμου του ζευγαριού προς τους καλεσμένους τους ακόμα και στη σύγχρονη εποχή. Παραδοσιακά, οι πέντε ζαχαρωμένα αμύγδαλα προσφέρονται σε ένα όμορφο κουτί ή τυλιγμένα με κομψό ύφασμα και συμβολίζουν τη γονιμότητα, τη μακροζωία, τον πλούτο, την υγεία και ευτυχία. Η πικρή γεύση του αμυγδάλου και η γλυκιά γεύση της ζάχαρης εξηγούν την πικρή γλυκύτητα ενός γάμου.

Σήμερα, τα δώρα για τους επισκέπτες είναι κοινώς γνωστό ως μπομπονιέρες στην Ελλάδα και favors στο εξωτερικό και είναι μοιρασμένα σε πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο. Οι μπομπονιέρες γάμου έχουν γίνει μέρος του σχεδιασμού της δεξίωση κάθε γάμου, έχουν μεγάλη ποικίλα και συνήθως συμπληρώνουν το θέμα ή την εποχή της εκδήλωσης. Οι κλασικές μπομπονιέρες γάμου συνήθως είναι κουφέτα σε τούλι ή σε κουτάκι που μπορούν να συνοδεύονται από μικρά δώρα όπως κοσμήματα κρύσταλλα ή καρφίτσες. Οι σύγχρονες και πιο ευφάνταστες μπομπονιέρες γάμου αποτελούνται από κάθε λογής δωράκια που μπορεί να περιλαμβάνουν μικρά γλαστράκια με λουλούδια, σοκολατάκια ή αμυγδαλωτά για κάθε καλεσμένο, CD με την αγαπημένη μουσική της νύφης και του γαμπρού, σακουλάκια με λιχουδιές ή ασημί κορνίζες φωτογραφιών με μια φωτογραφία του ζεύγους. Οι μπομπονιέρες γάμου μπορούν ακόμα να προσωποποιηθούν με τα ονόματα, τα αρχικά του ζευγαριού ή την ημερομηνία του γάμου.

broamroo:
Related Post

This website uses cookies.