Μπομπονιέρα: ιστορία και παράδοση

Η μπομπονιέρα στην κλασική της μορφή είναι απλή. Αν υπάρχει ένα μόνο αντικείμενο που αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό, χαρούμενο γεγονός στην Ελλάδα, είναι η ελληνική μπομπονιέρα. Κανένας γάμος ή βάπτιση δεν γίνεται χωρίς αυτές τις όμορφες, συμβολικές μπομπονιέρες- είναι βαθιά συνδεδεμένες με την ελληνική παράδοση.

Η παραδοσιακή μπομπονιέρα είναι φτιαγμένη από λευκά στρώματα τούλι, φτιαγμένη σαν πουγκί και δεμένη με λευκή κορδέλα όπου περιλαμβάνονται ζαχαρωμένα αμύγδαλα. Είναι ολόλευκη για να συμβολίζει την αγνότητα της νύφης και η προσφορά ήταν κυρίως τα ζαχαρωμένα αμύγδαλα.

Τα ίδια τα αμύγδαλα -το καθένα επικαλυμμένο με ένα γλυκό λευκό κέλυφος ζάχαρης- ονομάζονται αλλού μερικές φορές αμύγδαλα Ιορδανίας. Στην Ελλάδα, ονομάζονται Κουφέτα όταν τα αγοράζετε μόνα τους. Ακούγονται απλά, αλλά είναι απολύτως νόστιμα, και γίνονται ακόμα πιο γλυκά από τη σύνδεση που έχουν με τα πιο ευλογημένα γεγονότα της ζωής.

Photo by Marko Milivojevic on Pixnio 

 

Ο συμβολισμός της ελληνικής μπομπονιέρας : Αμύγδαλα με ζάχαρη

Ο συμβολισμός της μπομπονιέρας -ειδικά σε σχέση με τους γάμους- είναι πραγματικά πολύπλοκος. Αυτός ο συμβολισμός ξεκινά με τα ίδια τα αμύγδαλα. Φυσικά, είναι λευκά για να συμβολίζουν την αγνότητα. Αλλά και το φυσικό τους σχήμα, επίσης, έχει ένα νόημα. Με το σκληρό λευκό κέλυφος από ζάχαρη, μοιάζουν με μικρά αυγά. Το αυγό συμβολίζει τη γονιμότητα, αλλά και τη νέα ζωή που ξεκινά με το γάμο. Το επιδιωκόμενο νόημα της γλυκύτητας δεν είναι, βέβαια, δύσκολο να ερμηνευτεί. Και στην πραγματικότητα, οι πρόγονοι των σημερινών αμυγδάλων με το απόλυτα λευκό κέλυφος ήταν αμύγδαλα βουτηγμένα σε μέλι που ο ιερέας πρόσφερε στην εκκλησία στο νιόπαντρο ζευγάρι.

Τα σημερινά αμύγδαλα με το σκληρό τους κέλυφος προσφέρουν ακόμη περισσότερο νόημα. Φυσικά, το γλυκό κέλυφος από ζάχαρη παραπέμπει στη γλυκύτητα του έγγαμου βίου. Αλλά η σκληρότητά του; Συμβολίζει την αντοχή. Κάποιοι δίνουν και ένα τρίτο, όμορφα “γλυκόπικρο” νόημα. Το γλυκό κέλυφος δίνει τη θέση του στην πικράδα του αμυγδάλου στο εσωτερικό του – αναμειγνύονται, εξισορροπούν το ένα το άλλο και γίνονται αχώριστα.

Πόσα Κουφέτα υπάρχουν σε μια ελληνική μπομπονιέρα;

Ο αριθμός δεν είναι τυχαίος, αλλά έχει και νόημα. Μια μπομπονιέραπρέπει να περιέχει μονό αριθμό αμυγδάλων – αδιαίρετο με το δύο, όπως και το ζευγάρι πρέπει να είναι επίσης αδιαίρετο. Κάποιοι λένε ότι ο αριθμός πρέπει να είναι στην πραγματικότητα ένας πρώτος αριθμός, διαιρετός μόνο με τον εαυτό του και με το ένα – μια άλλη γλυκόπικρη αναφορά, ότι το ζευγάρι μπορεί να χωριστεί μόνο με το θάνατο. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα πουν χωρίς δισταγμό σκέψης ότι ο αριθμός πρέπει να είναι πέντε- ένας για κάθε ευλογία που εύχονται στο ζευγάρι: υγεία, χαρά, γονιμότητα, ευημερία και μακροζωία.

Διαφορετικοί τυποι μπομπονιέρας

Αυτές οι πέντε ευχές είναι κατάλληλες και για μια βάπτιση, της οποίας οι μπομπονιέρες περιέχουν επίσης πέντε κουφέτα. Αλλά εκεί τελειώνουν οι ομοιότητες. Στην πραγματικότητα, κάθε μπομπονιέρα είναι μοναδική. Τόσο τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια όσο και οι νέοι γονείς αγαπούν την ευκαιρία που τους δίνει η παραδοσιακή μπομπονιέρα να είναι δημιουργικοί και να εκφράσουν ένα χρωματικό σχέδιο ή ακόμη και ένα ιδιαίτερο θέμα γύρω από το οποίο επικεντρώνεται ο γάμος τους ή η βάπτιση του νεογέννητου μωρού τους.

Είναι επίσης σημαντικό ότι είναι μια ευκαιρία να προσφέρετε ένα δώρο στους καλεσμένους – κάτι που θα έχει νόημα και θα τους μείνει ως ενθύμιο αυτής της ξεχωριστής περίστασης. Τα τελευταία χρόνια η μπομπονιέρα έχει εξελιχθεί και έχει γίνει πιο περίτεχνη:

Σταδιακά οι παραδοσιακές μομπονιέρες άχισαν να σχολίζονται με μικρά δώρα. Αυτό ξεκίνησε ως ένα μικρό λουλούδι και τα τελευταία χρόνια έγινε περισσότερο ως ένα προσωπικό δώρο στους καλεσμένους. Μπορεί να είναι ένα γούρι ή ένα μικρό κόσμημα που συνήθως συνδέεται με ένα κορδόνι ώστε ο καλεσμένος να μπορεί να το φορέσει. Τώρα, η μπομπονιέρα είναι κυρίως ένα δώρο όπου τα ζαχαρωμένα αμύγδαλα είναι δεμένα σε ένα σακουλάκι ή κουτί.

Από πού προέρχονται οι ιδέες για αυτά τα όμορφα και ιδιόρρυθμα δώρα; Πολλά ζευγάρια βρίσκουν έμπνευση στην κουλτούρα και το περιβάλλον της ίδιας της Ελλάδας-η Ελλάδα αποτελεί αστείρευτη πηγή έμπνευσης για να βρεί το κάθε ζευγάρι το ιδανικό σχέδιο:

Το ελληνικό τοπίο και η συνεχής ιστορία της χώρας μας. Η φύση, τα αλλουλούδια και τα φυτά του κάθε τόπου. Όπου κι αν στρέψεις το βλέμμα σου σε αυτή την όμορφη χώρα μπορείς να βρεις ένα σύμβολο ζωής.

Αυτή είναι ίσως η τέλεια περιγραφή της ελληνικής μπομπονιέρας – ένα σύμβολο ζωής. Οι ελληνικές μπομπονιέρες είναι μια όμορφη παράδοση – μια γλυκιά έκφραση χαράς σε μερικά από τα πιο σημαντικά και ιερά γεγονότα της ζωής. 

broamroo:
Related Post

This website uses cookies.