Καθολικός γάμος προϋποθέσεις και διαδικασία

Με περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο Καθολικούς σε όλο τον κόσμο, ο καθολικισμός είναι μία από τις πιο διαδεδομένες θρησκείες σε όλη την υδρόγειο. Σύμφωνα με τον καθολικισμό ο γάμος είναι ένα δώρο από τον Θεό, που δεν πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο. Ο γάμος είναι μια δημόσια δήλωση της αγάπης και της δέσμευσης, η οποία γίνεται μπροστά στους φίλους και στην οικογένεια σε μια τελετή που θα πραγματοποιηθεί στην εκκλησία.
Υπάρχουν τρεις βασικές προϋποθέσεις για την τέλεση ενός καθολικού γάμου, αυτές είναι :

  • Το ζευγάρι αποτελούμενο από άντρα και γυναίκα θα πρέπει να είναι ελεύθερο από κάθε εμπόδιο το οποίο θα αποτρέψει το γάμο όπως η ηλικία,ένας προηγούμενος γάμος που δεν έχει τελειώσει και ακυρωθεί,να μην είναι συγγενείς,να μην έχουν ψυχολογικά προβλήματα που δεν τους αφήνουν να κατανοήσουν το γάμο και την έννοια του. Να μην έχει υποστεί ένας από τους δύο ψυχολογική πίεση για να κάνει αυτό το γάμο.
  • Το ζευγάρι θα πρέπει να δώσει τη γραπτή συγκατάθεση πως δέχεται ο ένας τον άλλον αμετάκλητα προκειμένου να τελεστεί ο γάμος.
  • Θα πρέπει να παντρευτούνε σύμφωνα με τους νόμους της εκκλησίας έτσι ώστε να υπάρχει νομιμότητα και εγκυρότητα για το γάμο τους από την κοινωνία και την εκκλησία.

Σε έναν καθολικό γάμο υπάρχει μια σειρά από καθορισμένες αναγνώσεις, προσευχές και ύμνους. Κατά βάση παράδοσης αλλαγές δεν μπορούν να γίνουν πέραν από ελάχιστες. Στους περισσότερους καθολικούς γάμους μοιράζονται στους καλεσμένους φυλλάδια με το πρόγραμμα της τελετής. Αυτό βοηθάει τον κόσμο να συμμετέχει σε ύμνους και προσευχές καθώς και την ένταξη στο κλίμα του καθολικού γάμου εκείνων που πιστεύουν σε άλλη θρησκεία έτσι ώστε να καταλαβαίνουν τι γίνεται.

 

Τελετή
Πριν αρχίσει η τελετή ο γαμπρός με τον κουμπάρο περιμένει τη νύφη στο βωμό παρουσία του ιερέα. Αφού περπατήσουν στο διάδρομο οι παράνυμφες θα ακολουθήσει η νύφη με τον πατέρα της ή κάποιον άντρα της οικογένειας ο οποίος και θα την παραδώσει στο γαμπρό.
Ο ιερέας θα χαιρετήσει τους καλεσμένους και θα επικαλεστεί την ευλογία του Θεού για τους παρευρισκομένους. Έπειτα μια προσευχή για συγχώρεση η οποία ακολουθείται από έναν ύμνο ή τραγούδι.
Θα ακολουθήσει μια σειρά από αναγνώσεις της παλαιάς και καινής διαθήκης,τις οποίες θα έχει επιλέξει το ζευγάρι και θα μιλάνε για γάμο,δέσμευση,οικογένεια.
Κατόπιν ο ιερέας θα διαβάσει ένα απόσπασμα από ένα από τα τέσσερα βιβλία της Καινής Διαθήκης, τα οποία είναι γραμμένα από τους αποστόλους Ματθαίο, Μάρκο, Λουκά και Ιωάννη.
Σειρά έχει η ανταλλαγή όρκων η οποία είτε θα γίνει από το ζευγάρι είτε θα της πεί ο ιερέας και θα απαντούν εναλλάξ με το περίφημο “I Do”. Μετά την ανταλλαγή των όρκων, θα ανταλλάσσουν δαχτυλίδια και ο ιερέας θα τις ευλογήσει ως σύμβολα αγάπης και πίστης. Ακολουθεί το σημάδι της Ειρήνης όπου ο ιερέας θα πει μια προσευχή για τους νεόνυμφους και τους παρευρισκομένους, ενώ θα χαιρετηθούν μεταξύ τους με χειραψία οι καλεσμένοι. Το ζευγάρι θα μεταλάβει Θεία κοινωνία και στο τέλος ο ιερέας θα πει μια τελευταία προσευχή από κοινού με τον κόσμο και ο γάμος θα τελειώσει.
Αυτό είναι ο τρόπος που μια παραδοσιακή καθολική γαμήλια τελετή διεξάγεται, ωστόσο, στις μέρες μας το ζευγάρι μπορεί και να αφαιρέσει κάποια στοιχεία με την ανάλογη συζήτηση με τον ιερέα.
Anastasia PoiR

broamroo:
Related Post

This website uses cookies.