Οι υποχρεώσεις του κουμπάρου

Η πιο σημαντική υποχρέωση του κουμπάρου είναι η καλή του σχέση με το ζευγάρι που παντρεύει και η ευχή του στο γάμο για βίο ανθόσπαρτο και καλούς απογόνους. Πέρα απο αυτά όμως ο κουμπάρος όταν δίνει την υπόσχεσή του να ενώσει τους μελλόνυμφους φίλους του με τα δεσμά του γάμου αναλαμβάνει αυτόματα και κάποιες οικονομικές και διαδικαστικές υποχρεώσεις.

Οικονομικές υποχρεώσεις

  • Τα στέφανα. Ένα από τα πιο όμορφα στοιχεία του ορθόδοξου θρησκευτικού γάμου είναι η αλλαγή των στεφάνων από τον κουμπάρο ο ποίος θα πρέπει να φροντίσει και για την αγορά τους. Καλό είναι πριν να αποφασίσει να συμβουλευτεί τη νύφη και το γαμπρό σχετικά με τις προτιμήσεις τους και το ύφος που θέλουν να έχει ο γάμος.
  • Οι λαμπάδες. Παραδοσιακά είναι μεγάλα λευκά κεριά στολισμένα με λουλούδια που τοποθετούνται δεξιά και αριστερά του ζευγαριού κατά τη διάρκεια της τελετής και μετέπειτα στην πίστα του χώρου της δεξίωσης. Παλιότερα την θέση των λουλουδιών είχαν υφάσματα που προοριζόταν για κουρτίνες, σεντόνια ή τραπεζομάντιλα και αποτελούσαν το δώρο του κουμπάρου προς το νέο ζευγάρι για το σπίτι που ανοίγουν. Πλέον σε πολλές περιπτώσεις τα κεριά αντικαθιστώνται απο στολισμένα φωτιστικά δαπέδου που επίσης αποτελούν το δώρο του κουμπάρου.
  • Δίσκος – ποτήρι –  μπουκάλι. Ο κουμπάρος θα πρέπει να φροντίσει για την αγορά ενός ασημένιου δίσκου, μιας καράφας για κρασί και του ποτηριού που θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια της τελετής. Καλό είναι επίσης να φέρει και το κρασί που θα μπει στην καράφα, μετά απο συνεννόηση με το ζευγάρι. Σε κάποιες περιοχές υπάρχουν παραλλαγές του συγκεκριμένου σετ, για παράδειγμα την Κρήτη, στα Χανιά προστίθεται ένα μεγάλο μπολ για κουφέτα που κερνάει ο κουμπάρος ενώ στο Ηράκλειο εκτός απο το μπολ για τα κουφέτα προσθέτουν και ένα μπολ για μέλι και καρύδι.
  • Ο στολισμός της εκκλησίας. Ανάλογα με τη συνεννόηση που θα γίνει με τους μελλόνυμφους άλλες φορές αναλαμβάνει εξ’ ολοκλήρου ο κουμπάρος το κόστος για το στολισμό της εκκλησία και άλλες φορές μοιράζονται τα έξοδα. Φροντίστε να συζητήσετε διακριτικά με το ζευγάρι για το συγκεκριμένο θέμα ώστε να τους δώσετε μια ιδέα για τα χρήματα που μπορείτε να διαθέσετε και να αποφύγετε τυχών παρεξηγήσεις που μπορεί να προκύψουν και για να εναρμονίσετε το στολισμό που θα κάνετε στην εκκλησία με τηνανθοδέσμη της νύφης και το στολισμό που έχει επιλέξει για το χώρο της δεξίωσης.
  • Έξοδα εκκλησίας. Μετά το τέλος της τελετής ο κουμπάρος, το ζευγάρι και ο ιερέας υπογράφουν τις άδειες του γάμου. Την στιγμή αυτή θα πρέπει να δώσετε στον ιερέα ένα συμβολικό ποσό για τα έξοδα της τελετής και το ποσό αυτό ποικίλει ανάλογα με το ναό και τον ιερέα.

Διαδικαστικές υποχρεώσεις

  • Ο κουμπάρος πρέπει να βρίσκεται στην εκκλησία πριν να φτάσει ο γαμπρός και η νύφη ώστε να φροντίσει ότι το ο δίσκος, το μπουκάλι, το ποτήρι και τα στέφανα βρίσκονται επάνω στο τραπέζι του γάμου. Επίσης πρέπει να γεμίσει το μπουκάλι με το κρασί που θα φέρει και μετά να περιμένει μαζί με το γαμπρό στην είσοδο του ναού την άφιξη της νύφης.
  • Μόλις φτάσει η νύφη θα περάσουν μέσα στο ναό όπου ο κουμπάρος θα πάρει τη θέση του δεξιά του γαμπρού και η κουμπάρα αριστερά της νύφης. Κατά τη διάρκεια της τελετής ο κουμπάρος αλλάζει τις βέρες και τα στέφανα στο ζευγάρι τρεις φορές με τα χέρια σταυρωμένα.
  • Όταν η τελετή τελειώσει χαιρετάει μαζί με το ζευγάρι και τις οικογένειες τους καλεσμένους του γάμου και μετά μαζί με τη νύφη και το γαμπρό υπογράφουν τις άδειες του γάμου.
broamroo:
Related Post

This website uses cookies.