Γάμος από προξενιό το 2011 ? κι όμως γίνεται!

Στα παλιά χρόνια  ο γάμος γινόταν μόνο με προξενιό, μιας και ήθελαν να ξέρουν τη γενιά της νύφης, την οικονομική και οικογενειακή της κατάσταση, και την κοινωνική τάξη που ανήκε. Δεν ήταν απαραίτητο να γνωρίζει ο γαμπρός τη νύφη, ούτε και να ζητηθεί η γνώμη τους. Οι μεσολαβητές το συζητούσαν με τους γονείς της νύφης οι οποίοι και αποφάσιζαν. Αν τελικά όλα ήταν εντάξει και οι γονείς σύμφωνοι ο γάμος πραγματοποιούνταν. Ποιος θα φανταζόταν πως μετά από χρόνια, οι φίλοι μας , ο κολλητοί μας και το διαδίκτυο θα έπαιρναν τη θέση των μεσολαβητών.

Με την πάροδο των αιώνων, όπως είναι φυσικό, τα προξενιά εξαφανίστηκαν μιας και το προνόμιο να διαλέγει από μόνος του κάποιος τον σύντροφο της ζωής του είναι σύμβολο ελευθερίας. Ωστόσο για αναλογιστείτε λιγάκι πόσες φορές φίλες ή φίλοι σας ζήτησαν να τους βρείτε κάποιο «καλό» κορίτσι ή ένα «σωστό» παλικάρι για σοβαρό σκοπό…

Το προξενιό στις μέρες μας υπάρχει και ας μην λέγετε έτσι. Ζεί και βασιλεύει ακόμα και σε μικρές ηλικίες, μιας και τα καλά παιδιά έχουν εξαφανιστεί. Στην πραγματικότητα το σημερινό προξενιό δεν διαφέρει ουσιαστικά και πολύ με εκείνο του παρελθόντος. Ζητώντας από κάποιον να σου βρει το ταίρι σου, είσαι καλυμμένος μιας και θα γνωρίζεις εκ των προτέρων την οικονομική του κατάσταση, την κοινωνική του θέση και φυσικά στοιχεία του χαρακτήρα του.

Η πίεση της δουλειάς, το άγχος των υποχρεώσεων δεν αφήνει πλέον και πολλά περιθώρια να έχει κάποιος το χρόνο να βγει ραντεβού και να γνωρίσει έναν καινούριο σύντροφο. Αν και για τους νέους τα γραφεία συνοικεσίων ακούγονται παλιομοδίτικα, ωστόσο καινούριες μόδες όπως αυτή των πολλαπλών ραντεβού σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους τύπου μπαρ και cafe κάνουν το προξενιό να παίρνει μια άλλη μορφή.

Μεγάλο και με πληθώρα επιλογών είναι και το internet στην περίπτωση που δεν εμπιστεύεσαι τους φίλους και τους γνωστούς. Τα διάφορα site με γνωριμίες και το Facebook είναι οι προξενήτρες του μέλλοντος. Αν το καλοσκεφτείς προξενεύεις εσύ ο ίδιος τον εαυτό σου δηλώνοντας εισόδημα, δείχνοντας την κοινωνική σου θέση, τις προτιμήσεις σου και στοιχεία του χαρακτήρα σου.

Πόσα ζευγάρια την τελευταία δεκαετία  γνωρίστηκαν και παντρεύτηκαν μέσα από το internet! Φυσικά και δεν είναι κακό μιας και τις περισσότερες ελεύθερες ώρες τις περνάμε πλέον στον υπολογιστή. Πριν καμιά εικοσαετία το προξενιό το θεωρούσαν ντεμοντέ και ντροπή μιας και μόνο αυτοί που είχαν ελαττώματα δεχόντουσαν προξενιό κάτι που ήταν τεράστιο λάθος. Στη σημερινή εποχή ωστόσο το να δηλώσεις ότι γνωρίστηκες μέσα από το internet  δεν θεωρείται σε καμία περίπτωση ντροπή.

Τελικά τα πάντα κάνουν κύκλους, τα ήθη, τα έθιμα οι συνήθειες και οι τρόποι, αν και περνούν από ανακύκλωση μυαλού, πλάθονται στη μορφή που θα τους δώσει το συμφέρον και  αλλάζουν περιτύλιγμα, ωστόσο η ουσία είναι η ίδια.

broamroo:
Related Post

This website uses cookies.