Πόσα να ξοδέψετε για ένα γαμήλιο δώρο: 7 πράγματα που πρέπει να ξέρετε

Όταν λαμβάνετε μια πρόσκληση γάμου και απαντάτε ως “Παρών”, είναι κοινή πρακτική να δίνετε στο ευτυχισμένο ζευγάρι ένα γαμήλιο δώρο. Μπορείτε να θεωρήσετε αυτό το δώρο ως μια γλυκιά χειρονομία από εσάς προς το ζευγάρι και ως έναν τρόπο να γιορτάσετε την αγάπη τους.

Ίσως όμως αναρωτιέστε πόσα πρέπει να ξοδέψετε για ένα τέτοιο δώρο – μεταξύ των άλλων εξόδων που μπορεί να προκύψουν για να παρευρεθείτε στο γάμο, όπως τα αεροπορικά εισιτήρια και η διαμονή. Παρόλο που δεν υπάρχει ένα ενιαίο ποσό γαμήλιου δώρου για όλους, υπάρχουν ορισμένοι βασικοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη. Ακολουθούν επτά συμβουλές σχετικά με το πόσα πρέπει να ξοδέψετε για ένα γαμήλιο δώρο, ώστε να σας βοηθήσουν να πάρετε την απόφαση που σας ταιριάζει.

Συμβουλή: Τι γίνεται αν δεν μπορείτε να παρευρεθείτε στο γάμο; Αν και δεν είναι αναμενόμενο ή απαραίτητο, το να κάνετε δώρο στο ζευγάρι εξακολουθεί να είναι μια ωραία χειρονομία και σκέψη, αλλά το πώς θα το προσεγγίσετε εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς.

1. Ακολουθήστε ένα παραδοσιακό μοντέλο γαμήλιου δώρου

Αν θέλετε να ακολουθήσετε αυτό που λέει η παράδοση για τα γαμήλια δώρα, σκεφτείτε το μοντέλο “κόστος ανά πιάτο”. Αυτό σημαίνει ότι βασίζετε το δώρο σας γύρω από το πόσο νομίζετε ότι ξοδεύει το ζευγάρι ανά άτομο στο γάμο του. Ίσως χρειαστεί να γνωρίζετε πόσα άτομα είναι καλεσμένα στο γάμο, πού θα γίνει και την εποχή του έτους για να καταλήξετε σε μια πρόχειρη εκτίμηση. Για παράδειγμα, αν πιστεύετε ότι το κόστος για να παρευρεθείτε στο γάμο είναι 30 ευρώ ανά άτομο, και φέρνετε μαζί σας ένα συν ένα, η τιμή του γαμήλιου δώρου σας θα είναι περίπου 60 ευρώ.

Αυτή η μέθοδος είναι ένας καλός τρόπος για να προσδιορίσετε ένα λογικό ποσό χρημάτων που θα ξοδέψετε για ένα δώρο – αν νιώθετε άνετα με το να κάνετε λίγη εικασία εκ των προτέρων. Πέρα από αυτή την παραδοσιακή διαδρομή, η προσφορά δώρων έχει σίγουρα εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου και περιλαμβάνει και άλλους παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στην απόφασή σας.

2. Καθορίστε τον συνολικό προϋπολογισμό του γαμήλιου δώρου

Στο τελικό στάδιο, ο προϋπολογισμός σας θα καθορίσει το ποσό που θα ξοδέψετε για ένα γαμήλιο δώρο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν πρέπει να επλέξετε κάτω από ορισμένους περιορισμούς, ιδίως αυτούς που δεν είναι υπό τον έλεγχό σας. Για παράδειγμα, αν τα οικονομικά σας έχουν επηρεαστεί αρνητικά από το COVID-19, θα πρέπει να το λάβετε υπόψη σας όταν καθορίζετε τον προϋπολογισμό και παίρνετε μια απόφαση αγοράς.

Ακόμη και αν δεν αντιμετωπίζετε οικονομικούς περιορισμούς, είναι σημαντικό να ορίσετε έναν προϋπολογισμό με τον οποίο αισθάνεστε άνετα – όχι μόνο για το ίδιο το γαμήλιο δώρο αλλά και για όλα τα πράγματα που συνοδεύουν μια γαμήλια γιορτή. Αφού έχετε καθορίσει τον συνολικό προϋπολογισμό των δώρων σας, αρχίστε να μελετάτε τη λίστα γάμου του ζευγαριού για να ανακαλύψετε ιδέες δώρων που σας εξυπηρετούν.

3. Σκεφτείτε τη σχέση σας με το ζευγάρι

Η σχέση σας με το ζευγάρι είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας για το πόσο θα ξοδέψετε για ένα γαμήλιο δώρο. Για παράδειγμα, είστε άμεσο μέλος της οικογένειας, στενός φίλος, μακρινός συγγενής ή συνάδελφος; Ενώ αυτή η απάντηση -μαζί με τον προσωπικό σας προϋπολογισμό και το επίπεδο άνεσής σας- μπορεί να σας βοηθήσει να καταλήξετε σε ένα δώρο που έχει νόημα, εδώ υπάρχουν επίσης κάποιες χαλαρές κατευθυντήριες γραμμές για το εύρος τιμών.

  • Άμεση οικογένεια, στενός φίλος ή καλύτερος φίλος: από 100 ευρώ και πάνω
  • Φίλος: 70-100 ευρώ
  • Συνάδελφος ή μακρινός συγγενής: 40-60 ευρώ

Επιπλέον, αν σκοπεύετε να συνοδεύστε στο γάμο, το να ξοδέψετε 1,5x ή 2x περισσότερο για το δώρο είναι λογικό αλλά όχι αναμενόμενο.

Συμβουλή: Εάν ανήκετε στο γαμήλιο πάρτι και έχετε οικονομικές υποχρεώσεις για τις διάφορες γαμήλιες γιορτές που έχουν προγραμματιστεί, όπως το νυφικό πάρτι ή το bachelorette party, είναι καλύτερο να ανατρέξετε στον προσωπικό σας προϋπολογισμό για να καθοδηγήσετε το δώρο σας για την ημέρα του γάμου.

 

4. Υπολογίστε την τοποθεσία του γάμου (προορισμός ή τοπική)

Αν το ζευγάρι κάνει γάμο σε μακρινό προορισμό και σκοπεύετε να παρευρεθείτε, η παρουσία σας θεωρείται γενικά το απόλυτο δώρο. Αν και αυτό το συναίσθημα εξακολουθεί να ισχύει για έναν τοπικό γάμο, η φύση ενός γάμου προορισμού είναι ότι μπορεί να απαιτεί από τους καλεσμένους να ξοδέψουν πολύ περισσότερα. Ως αποτέλεσμα, το αν θα αποφασίσετε να φέρετε ή όχι ένα γαμήλιο δώρο εξαρτάται τελικά από τον προσωπικό σας προϋπολογισμό.

5. Συμβάλλετε σε ένα ομαδικό γαμήλιο δώρο

Αν πηγαίνετε στο γάμο προορισμού του ζευγαριού ή έχετε οικονομικούς περιορισμούς, ένας πολύ καλός τρόπος για να κάνετε δώρο είναι να κάνετε ένα μεγάλο δώρο σε συνεργασία με πολλούς καλεσμένους του γάμου. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αν γνωρίζετε και άλλα άτομα που θα παρευρεθούν στο γάμο. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους και να συντονιστείτε ως ομάδα, αποφασίζοντας ποιο αντικείμενο θα αγοράσετε από την λίστα του ζευγαριού και πώς θα μοιράσετε τις συνεισφορές.

6. Σκεφτείτε ένα γαμήλιο δώρο σε μετρητά

Στις μέρες μας, είναι απολύτως εντάξει και συνηθισμένο να κάνετε δώρο γάμου με μετρητά. Στην πραγματικότητα, πολλά σύγχρονα ζευγάρια το προτιμούν, ειδικά αν παντρεύονται αργότερα στη ζωή τους και έχουν ήδη όλα όσα χρειάζονται για το σπίτι τους. Ως αποτέλεσμα, σε πολλά ζευγάρια οι καλεσμένοι μπορούν να συνεισφέρουν χρήματα – είτε αντί για φυσικά δώρα είτε παράλληλα με αυτά. Ένα χρηματικό δώρο είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή εάν δεν μπορείτε να καταλήξετε σε ένα δώρο γάμου ή δεν έχετε χρόνο να μελετήσετε τη λίστα γάμου του ζευγαριού.

7. Προγραμματίστε σωστά το γαμήλιο δώρο σας

Η εθιμοτυπία υποδεικνύει ότι έχετε περίπου ένα μήνα μετά την ημέρα του γάμου του ζευγαριού για να στείλετε ένα δώρο αν δεν το κρατάτε μαζί σας την ημέρα του γάμου, δίνοντάς σας αρκετό χρόνο για να αποφασίσετε τι είναι καλύτερο. Ωστόσο, στο τέλος της ημέρας, εσείς ως δωροθέτης πρέπει να κάνετε αυτό που είναι σωστό για εσάς και τον προϋπολογισμό σας, είτε αυτό σημαίνει να κάνετε δώρο μέσα σε ένα μήνα από το γάμο είτε μετά από αυτό το χρονικό διάστημα. Ως σύσταση, προσπαθήστε να παρατείνετε το δώρο όσο το δυνατόν πιο κοντά στην ημερομηνία του γάμου – με αυτόν τον τρόπο, υπάρχει μικρότερη πιθανότητα να το ξεχάσετε και βοηθά επίσης το ζευγάρι να διαχειριστεί λίγο πιο εύκολα τα ευχαριστήρια σημειώματα!

Να θυμάστε…

Είτε ακολουθήσετε ένα παραδοσιακό μοντέλο προσφοράς δώρων είτε χρησιμοποιήσετε έναν συνδυασμό των παραπάνω συμβουλών, το πόσα θα ξοδέψετε για το ευτυχισμένο ζευγάρι θα εξαρτηθεί τελικά από τον προσωπικό σας προϋπολογισμό. Χρησιμοποιώντας αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές ως πλαίσιο για το πώς να προσεγγίσετε το γαμήλιο δώρο, θα είστε σε καλό δρόμο για να περιηγηθείτε στην εμπειρία αυτή με λίγη περισσότερη αυτοπεποίθηση.

broamroo:
Related Post

This website uses cookies.