Προγεννητικός έλεγχος τι είναι και γιατί να το κάνω

Εφόσον έχετε αποφασίσει ότι ήρθε η στιγμή να γίνεται γονείς και να το κάνετε προγραμματισμένα τότε έχετε στο πλευρό σας έναν πολύ καλό σύμμαχο ο οποίος λέγεται προγεννητικός έλεγχος. Ο προγεννητικός έλεγχος είναι μια σειρά από συγκεκριμένες εξετάσεις στις οποίες υποβάλλονται και οι δύο γονείς. Παρόλο που δεν είστε υποχρεωμένοι να κάνετε αυτές τις εξετάσεις, ωστόσο μπορούν να σας βοηθήσουν να διαπιστώσετε εάν είστε υγιείς και να σας απαλλάξουν από διάφορες φοβίες για τη ζωή που πρόκειται να φέρετε στον κόσμο.

Με τον προγεννητικό έλεγχο μπορείτε αρχικά να τσεκάρετε την περίπτωση της μεσογειακής αναιμίας. Όταν μόνο ο ένας από τους δύο γονείς πάσχει από τη συγκεκριμένη ασθένεια το μωρό δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο. Σε περίπτωση που πάσχει η μητέρα, τότε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα έχει χαμηλό αιματοκρίτη και ελαφριά αναιμία, την οποία θα μπορεί να ρυθμίσει ο γιατρός. Όταν και οι δύο γονείς έχουν τη συγκεκριμένη ασθένεια τότε είναι απαραίτητο να προβείτε σε αμνιοκέντηση. Η αμνιοκέντηση θα σας δείξει εάν το μωρό έχει την πρόθεση να γεννηθεί με ομόζυγο μεσογειακή αναιμία (ελάχιστες πιθανότητες). Εφόσον ισχύει κάτι τέτοιο ο γιατρός συνιστά να διακοπεί η εγκυμοσύνη.

Επίσης ο προγεννητικός έλεγχος συνιστά στη μητέρα εξέταση αίματος για να διαπιστώσει εάν έχει τα αντισώματα της ερυθράς και αν θα χρειαστεί να εμβολιαστεί ή όχι. Αυτό συμβαίνει για να μην προσβληθεί από τη συγκεκριμένη ασθένεια στους εννιά μήνες τις κύησης και αναγκαστεί να τη διακόψει. Επίσης πρέπει να γνωρίζεται ότι από τη στιγμή που θα κάνετε το εμβόλιο θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον τρεις μήνες πριν τη σύλληψη.

Ο υιός του AIDS, μπορεί να βλάψει το έμβρυο ανεπανόρθωτα. Γι΄ αυτό στον προγεννητικό έλεγχο κρίνεται απαραίτητη η εξέταση αίματος στους δύο γονείς, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας σχετικά με τη συγκεκριμένη μάστιγα της εποχής. Παράλληλα εάν ένας από τους δύο γονείς πάσχει από κάποια κληρονομική ασθένεια θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με το αν υπάρχουν κίνδυνοι για το παιδί.

Στην εποχή μας πολλά ζευγάρια αποκτούν παιδάκι χωρίς προγραμματισμό και φέρνουν στον κόσμο υγιέστατα μωρά χωρίς να έχει προηγηθεί προγεννητικός έλεγχος. Το ότι δεν μπορείτε να τον κάνετε δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να μείνετε έγκυος και να γεννήσετε ένα υγιέστατο μωρό.

broamroo:

This website uses cookies.