Άγιος Βασίλης, υπάρχει?

Είναι ένας στρουμπουλός γεροδεμένος αγνώστου ηλικίας, με μεγάλη άσπρη γενειάδα και κόκκινα βελούδινα ρούχα. Ζεί κάπου μακριά, στο βόρειο πόλο, ανάμεσα σε υψόμετρα από χιόνι, με το μικρό ξύλινο σπιτάκι του να φέγγει. Δίπλα το μεγάλο του εργαστήριο με τα εκατοντάδες ξωτικά-βοηθούς να φτιάχνουν παιχνίδια υπό την επίβλεψη του, να τα συσκευάζουν και να ετοιμάζουν το περίφημο τσουβάλι του για τις πρωτοχρονιάτικες διαδρομές του. Το έλκυθρο του στέκεται περήφανο έξω από το σπιτάκι του, με τους τάρανδους να τριγυρνάνε εκεί γύρω. Εικόνα μιας υπέροχης χριστουγεννιάτικης ταινίας και ενός καλοφτιαγμένου σκηνικού στη Λαπωνία για μικρούς και μεγάλους επισκέπτες , η κόκκινη στρουμπουλή φιγούρα χαμογελάει, βγαίνει φωτογραφίες χωρίς όμως να μοιράζει δώρα!

Κι όμως….για τους χριστιανούς ορθόδοξους Άγιος Βασίλης υπάρχει, όμως δεν είναι αυτός που δείχνουν τα παραμύθια, τα έργα και οι διαφημίσεις αποκαλούμενος ως Santa Claus. Ο δικός μας Άγιος Βασίλης ήτανε πολύ ψηλός και πολύ αδύνατος, είχε σκούρο δέρμα και χλωμό, είχε επίσης κοντά μαλλιά και μακριά μαύρα γενιά, είχε μακριά μύτη και τα φρύδια του ήταν τοξοειδή, τα μάτια του ήταν σκούρα και η ματιά του βαθιά και ερευνητική, το μέτωπό του ήταν μεγάλο και ήταν μονίμως ζαρωμένο έμοιαζε δηλαδή με άνθρωπο που συνεχώς σκεπτόταν, είχε προβλήματα με την υγεία του και υπέφερε από το πραγματικά ανυπόφορο κρύο και γενικά βαρύ χειμώνα της Καππαδοκίας.
Η οικογένεια του, ήταν μια οικογένεια Αγίων, είχε παππού μάρτυρα, τα αδέλφια του Γρηγόριος ήταν επίσκοπος Νύσσης και Πέτρος επίσκοπος Σεβαστείας και ο ίδιος επίσκοπος Καισαρείας, οι αδελφές του ήταν όλες αφιερωμένες στον Θεό, με πρώτη την Αγία και σοφή Μακρίνα που ήταν αυτή που επηρέασε τον Αη Βασίλη να στραφεί στην χριστιανική πίστη.

Ο Ναυκρατίος ενας άλλος αδελφός του ασκήτευε στην έρημο του πόντου κι πέθανε μόλις 27 χρόνων. Τον πατέρα του τον έλεγαν και αυτόν Βασίλειο και ήταν ρήτορας δηλαδή δικηγόρος, ενώ την μητέρα του την έλεγαν Εμελεία και ήταν πολύ σοφή γυναίκα.

Ο Αη Βασίλης στα 48 χρόνια που έζησε, έκανε τόσα πολλά για τους ανθρώπους που η ιστορία τον ονόμασε ΜΕΓΑ όσο ακόμα ζούσε. Μοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς, δεν κράτησε τίποτα για τον εαυτό του, σε μεγάλες επιδημίες που ταλαιπωρούσαν τον λαό αυτός ήταν παρών και βοηθούσε σωματικά και ψυχικά διδάσκοντας την πίστη του Χριστού. Ο Αη Βασίλης ήταν πολύ αυστηρός με αυτούς που ξέφευγαν από την σωστή πίστη, έλεγε και έγραφε την αλήθεια θαρραλέα και μάλιστα δεν δίστασε να ελέγξει ακόμη και αυτοκράτορες.

Συμπλήρωσε με ευχές την Θεία Λειτουργία που ακούμε αυτές τις ημέρες στην εκκλησία. Το πιο σπουδαίο του έργο όμως ήταν η οργάνωση της ελεημοσύνης και φιλανθρωπίας στην επαρχία του, έφτιαξε κοντά στην Καισαρεία μια ολόκληρη πόλη από φιλανθρωπικά ιδρύματα, γηροκομεία, νοσοκομεία, ξενοδοχεία, ορφανοτροφεία κ.α. Ίδρυσε και καθιέρωσε την διανομή αγαθών, όπως τρόφιμα ρούχα, χρήματα και κάθε είδους βοήθεια σε φτωχές οικογένειες και άπορους. Η πόλη αυτή ονομάστηκε Βασιλειάδα και η Καισάρεια είχε γίνει μια μεγάλη οικογένεια με πατέρα τον Άγιο βασίλειο. Οι άνθρωποι εκεί τον αγαπούσαν τόσο πολύ που στην κηδεία του σημειώθηκαν λιποθυμίες και θάνατοι!

Αν το καλοσκεφθείτε το έργο του δικού μας Άγιου είναι πολύ πιο σημαντικό από εκείνο του Santa Claus. Ο “Πατέρας των Χριστούγεννων” των Άγγλων, ο “Περ Νοέλ” των Γάλλων, ο “Σίντερ-Κλάας” των Ολλανδών, ο “Βάιναχτσμαν” των Γερμανών, ο “Λαμ-Κουνγκ-Κουνγκ” των Κινέζων, ο “Χοτέισο” των Ιαπώνων αποδεικνύει την λαχτάρα παγκοσμίως να πιστεύουμε σε κάτι μαγικό! Στην πραγματικότητα υπάρχει Άγιος Βασίλης και μάλιστα όχι ένας , καθώς μπορεί να γίνει ο οποιοσδήποτε θα δώσει χαρά και θα σκεφθεί τους άλλους αυτές τις Άγιες μέρες και όχι μόνο!

Anastasia PoiR

broamroo:
Related Post

This website uses cookies.