Φυσιολογικό τοκετό ή καισαρική τομή?

Ήρθε η στιγμή που θα γίνεις μαμά και θα φέρεις ένα πλάσμα στον κόσμο.Οι 9 μήνες της εγκυμοσύνης είναι σημαντικοί,ωστόσο σημαντικότερη στιγμή είναι αυτή της γέννας. Σύμφωνα πάντα με το γυναικολόγο σου θα βρείτε ποιόν από τους δυο τρόπους θα ακολουθήσεις για να γεννήσεις το μωρό σου. Ας δούμε όμως τι είναι η καισαρική και τι ο φυσιολογικός τοκετός και φυσικά ποια είναι η καλύτερη μέθοδος.

Καισαρική τομή
Η καισαρική είναι μια τεχνική τεχνητού τοκετού κατά την οποία πραγματοποιείται χειρουργική τομή στην κοιλιακή χώρα της εγκύου και στη μήτρα της για να γεννηθεί ένα ή και περισσότερα μωρά. Παλαιότερα, συνηθιζόταν ο μαιευτήρας να καταφεύγει σε αυτή την έσχατη λύση στην περίπτωση που κατά το φυσιολογικό τοκετό παρουσιαζόταν κάποιος κίνδυνος για την υγεία και τη ζωή της εγκύου ή του παιδιού. Ωστόσο, στις μέρες μας πολλές γυναίκες αποφασίζουν να γεννήσουν με καισαρική τομή, ακόμα και αν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος για να μη γεννήσουν φυσιολογικά, με συνηθέστερη δικαιολογία την αποφυγή του πολύωρου πόνου κατά τον τοκετό. Όταν μια έγκυος επιλέξει να γεννήσει με καισαρική τομή, οι μαιευτήρες, συνήθως, προτείνουν να πραγματοποιείται περίπου δέκα μέρες πριν την ολοκλήρωση των 9 μηνών κύησης, ανάλογα με το βάρος του μωρού.

Οι περισσότερες γυναίκες σηκώνονται μέσα στις πρώτες 24 ώρες μετά την υποβολή τους σε καισαρική τομή. Ο πόνος από την τομή καταπολεμάται επιτυχώς με τη χορήγηση κατάλληλων αναλγητικών χαπιών. Μάλιστα, στην περίπτωση που έχει γίνει επισκληρίδιος αναισθησία, τότε συνεχίζεται μερικώς η έγχυσή της για τη μείωση του πόνου. Οι πιο πολλές μαμάδες φεύγουν από το μαιευτήριο 4 με 5 μέρες μετά τον τοκετό.
Η καισαρική τομή δεν εμποδίζει τη μητέρα να θηλάσει το μωρό της. Οι μελλοντικές κυήσεις μπορούν επίσης να καταλήξουν σε καισαρική τομή, εάν και εφόσον συντρέχουν οι ίδιοι λόγοι που οδήγησαν και στην πρώτη καισαρική τομή.

Φυσιολογικός τοκετός
Ο φυσιολογικός τοκετός είναι αυτό που λέει η λέξη, φυσιολογικός. Αυτό σημαίνει ότι ξεκινάει και τελειώνει σε εύλογο χρονικό διάστημα και χωρίς να χρειαστούν σημαντικές μαιευτικές παρεμβάσεις, με τη γέννηση ενός υγιούς παιδιού. Σήμερα δεν είναι αποδεκτό να χρησιμοποιούνται τακτικές όπως εξωτερικοί ή εσωτερικοί μετασχηματισμοί ή κουτάλες, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος τραυματισμού του παιδιού ή της μητέρας. Ο φυσιολογικός τοκετός είναι πιο επώδυνος, αν και η επισκληρίδιος αναισθησία έχει μειώσει τον πόνο, ειδικά όταν αυτός είναι πιο έντονος, στη φάση της διαστολής, τότε που πρέπει να ανοίξει ο τράχηλος για να μπορέσει να περάσει το κεφάλι του παιδιού. Βέβαια, ακόμα και με την επισκληρίδιο δεν σημαίνει ότι η γυναίκα δεν θα αισθάνεται τίποτα, γιατί για να γίνει πρέπει να έχει ξεκινήσει ο τοκετός. Διαφορετικά, σταματάει τους πόνους και θα πρέπει να περιμένει η γυναίκα να περάσει η επίδραση των φαρμάκων για να ξαναρχίσει.

Όμως, ακόμα και χωρίς επισκληρίδιο, ο πόνος είναι υποφερτός και οι περισσότερες γυναίκες ξεχνούν τι πέρασαν όταν κρατήσουν στην αγκαλιά τους το νεογέννητο μωρό τους. Άλλωστε, αν ήταν τόσο δύσκολα τα πράγματα καμιά γυναίκα δεν θα έκανε δεύτερο ή τρίτο παιδί, που συνήθως η γέννησή τους είναι πιο εύκολη από το πρώτο. Επιπλέον, ο φυσιολογικός τοκετός έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να παραβρίσκεται και ο σύζυγος και να δει όλη τη διαδικασία, αν το αντέχει, με αποτέλεσμα να αυξάνει ο δεσμός του ζευγαριού μεταξύ τους και με το νεογέννητο μωρό τους. Βέβαια, ο φυσιολογικός τοκετός είναι απρόβλεπτος και μπορεί να καθυστερήσει σε σχέση με την ημερομηνία που αναμένεται, αυξάνοντας κατακόρυφα το άγχος και την ανησυχία των μελλοντικών γονέων. Πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι προς το τέλος έχουν εφιάλτες για τη διαδικασία γέννησης και όσο η ημερομηνία πλησιάζει γίνονται πιο ανήσυχες και πιο αγχωμένες.

Εάν θέλετε και εσείς να γεννήσετε με καισαρική τομή χωρίς να έχετε κάποιο ιατρικό λόγο που να σας αναγκάζει να προσφύγετε σε αυτή την τεχνική, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε το μαιευτήρα γυναικολόγο σας πρώτα και να το συζητήσετε διεξοδικά μαζί του. Εάν και εφόσον, δεν συντρέχει κανένας άλλος λόγος, θα πρέπει να αναθεωρήσετε την ιδέα την καισαρικής. Εξάλλου, από την απαρχή του κόσμου δισεκατομμύρια γυναικών έφεραν στον κόσμο τα παιδιά τους, όταν τα ιατρικά μέσα ήταν ανύπαρκτα και η γνώση ανεπαρκής.

broamroo:

This website uses cookies.