Σεξ μετά το πρώτο παιδί: Ο «πιο αδύναμος κρίκος»

Ως ένα διάλειμμα στη σεξουαλική ζωή των νέων γονιών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το αμέσως επόμενο διάστημα μετά τη γέννηση του πρώτου παιδιού. Σύμφωνα με τους Αυστραλούς ειδικούς επιστήμονες του Couple CARE for parents που δημιούργησε το αντίστοιχο πρόγραμμα για τη στήριξη των νέων γονιών, η ικανοποίηση του ζευγαριού μειώνεται μετά τη γέννηση του πρώτου παιδιού, κάτι που τις περισσότερες φορές είναι παροδικό. Έλλειψη επιθυμίας για σεξ από την πλευρά της γυναίκας κατά το διάστημα της γαλουχίας, αρνητική αντίδραση από την πλευρά του άντρα εξαιτίας της  μονομερούς αφοσίωσης της γυναίκας στο νέο ρόλο της μητέρας, δημιουργούν μια αμήχανη κατάσταση, η οποία είναι μεν επιτρεπτή για τη σχέση όχι όμως για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τη σύμβουλο σχέσεων Ντενίς Νόουλς, όταν η  απουσία σεξ παρατείνεται ύστερα από τη γέννηση του παιδιού, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα στο ζευγάρι. Τα περισσότερα ζευγάρια ταυτίζουν χρονικά την «αρχή του τέλους» της σχέσης τους με τη γέννηση του πρώτου παιδιού, κάτι που σηματοδοτείται με την έλλειψη σεξουαλικής επαφής. Ωστόσο, δεν είναι κακό το ζευγάρι να απέχει για λίγο ούτε η έλλειψη επαφής σημαίνει οπωσδήποτε και το τέλος της σεξουαλικής σχέσης. Το βασικότερο στοιχείο που πρέπει να συντηρηθεί κατά τη δύσκολη αυτή περίοδο είναι η επικοινωνία και η τρυφερότητα προκειμένου να γίνε ομαλά η εκ νέου μετάβαση στην ομαλή σεξουαλική ζωή.

Οι περισσότερες γυναίκες παραδέχονται ότι ειδικά κατά το πρώτο εξάμηνο που ακολουθεί την έλευση του πρώτου παιδιού, δεν έχουν καμία σεξουαλική επιθυμία. Πολλές μάλιστα δεν είναι καν σε θέση να προσπαθήσουν να κρατήσουν το ενδιαφέρον του συντρόφου τους με μια απλή κίνηση, με μια γλυκιά κουβέντα, με ένα κομπλιμέντο ή με μια πιο προσεγμένη εμφάνιση μέσα στο σπίτι. Είναι γνωστό ότι τόσο κατά την κυοφορία όσο και κατά τη γαλουχία η γυναίκα αισθάνεται ότι χάνει τη σεξουαλικότητά της βλέποντας το σώμα της να αλλάζει. Αναζητώντας τη στήριξη και την αναγνώριση από το σύντροφό της πολλές φορές πέφτει θύμα της δικής της απόγνωσης και παραιτείται από κάθε προσπάθεια. Όπως σημειώνει ο δόκτωρ John Gray, «η πιο συνηθισμένη αντίδραση μιας γυναίκας στη συναισθηματική πείνα της θηλυκής της πλευράς είναι να το ρίξει στο φαγητό».Άμεσο αποτέλεσμα είναι η αποστροφή του συζύγου για την αλλαγή αυτή και η απομάκρυνσή του από τη σύντροφό του.

Ωστόσο το τοπίο δείχνει να ξεκαθαρίζει μετά το διάστημα των έξι μηνών όπου η γυναικεία σεξουαλικότητα αυξάνεται σημαντικά. Η σύζυγος-μάνα αναλαμβάνει δυναμικά τα ηνία του διπλού ρόλου και ο άντρας ανταποκρίνεται θετικά εφόσον για αυτόν είναι πολύ πιο εύκολο να κάνει σεξ ενώ η γυναίκα χρειάζεται περισσότερο χρόνο λόγω του διαφορετικού τρόπου λειτουργίας του σώματος της.

Η ερωτική επαναπροσέγγιση των δύο συντρόφων είναι κυρίως θέμα προσπάθειας. Το ζευγάρι έχοντας συνειδητοποιήσει την κατάσταση και προκειμένου να μη διαιωνιστεί ένα ψυχρό κλίμα που θα έχει και άμεσο αντίκτυπο στην εξέλιξη του νέου μέλους της οικογενείας πρέπει να κάνει μικρές καθημερινές υπερβάσεις. Αυτές οι υπερβάσεις δεν είναι τίποτα άλλο από αυτά που έλεγε και έκανε κατά την αρχή της σχέσης, αυτά που κάποτε αποτελούσαν μέρος μιας γλυκιάς ρουτίνας. Πρόκειται για ευγενικές χειρονομίες αλληλοεξυπηρέτησης, για μια καλή κουβέντα για την εμφάνιση του συντρόφου, για προσπάθεια που θα κάνουν και οι δύο για να αρέσουν και να νοιώσουν επιθυμητοί, για μια βραδινή έξοδο, για μια εκ των έσω συζήτηση και βέβαια για ένα ερωτικό φιλί…

broamroo:

This website uses cookies.