Ο γαμπρός πάει στον γάμο του με ελικόπτερο

Ο Μπισάμ Σινγκ Γιαντάβ, πατέρας του γαμπρού, είναι αγχωμένος. Το νοικιασμένο Lexus έχει κολλήσει πίσω από μία βοϊδάμαξα. Αποδείχθηκε, εξάλλου, υπερβολικά ογκώδες για να κινηθεί στους στενούς δρόμους του χωριού. Ομως, η σημαντικότερη απόδειξη του πλούτου του, το ελικόπτερο, έφτασε κανονικά.

Ο κ. Γιαντάβ, καλλιεργητής σιτηρών, δεν έχει πετάξει στη ζωή του. Σήμερα, όμως, διαθέτει πολλά χρήματα και θέλει να το μάθουν όλοι.

«Ο κόσμος θα θυμάται ότι ο γιος του πήγε στον γάμο με ελικόπτερο», λέει ένας εξάδελφός του. «Ο κόσμος πρέπει να μάθει ότι έχει χρήματα», ομολογεί.

Οι Γιαντάβ ανήκουν σε νέα οικονομική κάστα, αυτήν των νεόπλουτων αγροτών. Η αγορά γης για την επέκταση των πόλεων και της βιομηχανίας είναι από τα πιο καυτά θέματα στην Ινδία. Ομως, δημιούργησε μέσα σε μία νύχτα κάποιους πλούσιους, κυρίως, κατοίκους των περιχώρων του Νέου Δελχί.

Με βάση τα δυτικά πρότυπα, ελάχιστοι από αυτούς τους Ινδούς αγρότες είναι πλούσιοι. Αλλά για την Ινδία είναι αρκετά εύποροι. Και βέβαια, το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα έπρεπε να κάνουν με τα χρήματα.

Κάποιοι αγόρασαν περισσότερες εκτάσεις γης, κάποιοι έβαλαν τα λεφτά στην τράπεζα, τα επένδυσαν σε εκπαιδευτικά προγράμματα για τα παιδιά τους ή βελτίωσαν τα σπίτια τους. Κάποιοι θέλησαν να μεταναστεύσουν σε πιο εύπορες χώρες, ενώ άλλοι αρκέστηκαν σε άχρηστες δαπάνες σε αυτοκίνητα, πολυτελείς διακοπές και άλλα είδη τα οποία δεν είχαν ανάγκη. Ο κύριος Γιαντάβ εισέπραξε περισσότερες από 109.000 δολάρια πουλώντας μόλις 12 στρέμματα από τη γη που κληρονόμησε από τους γονείς του. Κάποια από αυτά τα κατέθεσε στην τράπεζα, έκανε ανακαίνιση στο σπίτι του, αγόρασε ένα μικρό σχετικά αυτοκίνητο και πήρε και νέα κτήματα για να συνεχίσει τις εργασίες του. Ο γάμος θα του κοστίσει περίπου 13.000 δολάρια.

Πολλοί κοινωνιολόγοι λένε ότι αυτά τα υπερβολικά έξοδα, ιδιαίτερα στους γάμους, οφείλονται στην επιθυμία των χαμηλότερων κοινωνικών τάξεων να επιδείξουν ότι υπάρχει κοινωνική κινητικότητα, κάτι που επιτυγχάνουν μιμούμενοι τις πρακτικές που ακολουθούν οι ισχυροί και πλούσιοι.

Στην Ινδία, όπως και σε πολλά άλλα κράτη, ο γάμος είναι μια θεατρική παραγωγή και ταυτόχρονα μια επίδειξη πλούτου και υλικών αγαθών. Για την άρχουσα τάξη της χώρας τελευταία μόδα στους γάμους είναι να γίνονται στο Μπαλί ή στα παλάτια του Ρατζαστάν, ενώ οι νεόπλουτοι προτιμούν να νοικιάσουν ένα ελικόπτερο.

«Καθένας θέλει να είναι καλύτερος από όλους τους άλλους», εξηγεί ο Σουάς Γκογιάλ, ιδιοκτήτης πρακτορείου ταξιδίων που διοργανώνει κάθε χρονιά γάμους με ελικόπτερο στην περιοχή του Δελχί.

«Οι νεόπλουτοι θέλουν να επιδείξουν τα πλούτη τους, καθώς με αυτόν τον τρόπο λένε στους γύρω τους: «Βλέπεις, έχω περισσότερα λεφτά από εσένα».

Πηγή : Η καθημερινή

broamroo:
Related Post

This website uses cookies.