Η συμβίωση παχαίνει τις γυναίκες

Η ανασκόπηση έδειξε ότι μόλις οι γυναίκες μπουν στο ίδιο σπίτι με έναν άνδρα, αρχίζουν να τρώνε ανθυγιεινά και να παχαίνουν, ενώ οι άνδρες παρουσιάζουν βελτίωση της διατροφής και κατ’ επέκτασιν της υγείας τους.

Την ανασκόπηση πραγματοποίησε η δρ Αμέλια Λαίηκ, από το Κέντρο Μελέτης Ανθρώπινης Διατροφής του Πανεπιστημίου του Νιούκασλ, η οποία εξέτασε τα στοιχεία από περισσότερους από 12.000 ανθρώπους από Ευρώπη, ΗΠΑ και Αυστραλία.

Όπως έγραψε στο περιοδικό «Complete Nutrition» – μία βρετανική, διμηνιαία έκδοση διατροφής για τους επαγγελματίες της Υγείας – οι μελέτες έδειξαν ότι οι γυναίκες έχουν την τάση να αλλάζουν την διατροφή τους και να τρώνε περισσότερα λίπη και ζάχαρη όταν αρχίζουν να συμβιώνουν με έναν άνδρα.

Η τάση αυτή δεν αποδίδεται στο ότι αισθάνονται ότι «έδεσαν τον γάιδαρό τους» αλλά στο ότι προσπαθούν να έχουν τον σύντροφό τους ικανοποιημένο – κατά το σοφό ρητό «ο έρωτας περνάει από το στομάχι»…

Τα ευρήματα αυτά αφορούν τόσο τις γυναίκες που συζούν με άνδρες, όσο και αυτές που παντρεύονται, σύμφωνα με την δρα Λαίηκ.

Όπως έγραψε στο περιοδικό, η συμβίωση ωθεί τις γυναίκες προς πιο «πλούσια» και «βαριά» πιάτα, όπως τα ζυμαρικά με κρέμες γάλακτος και οι δελεαστικές τούρτες, που ικανοποιούν ιδιαιτέρως την ανδρική γεύση.

Ωστόσο, οι άνδρες ναι μεν απολαμβάνουν τα γεύματα που τους σερβίρονται αλλά τελικά τρώνε πιο ελαφρά και υγιεινά απ’ ότι όταν ζούσαν μόνοι και τρέφονταν με έτοιμα, πρόχειρα φαγητά, καθώς βάζουν στην διατροφή τους και πιάτα που ουδέποτε άγγιζαν, όπως αυτά που έχουν ως βάση φρούτα και λαχανικά.

Η μία από τις μελέτες είχε διεξαχθεί σε 20 ζευγάρια από τις ΗΠΑ και είχε δείξει ότι οι άνδρες τρώνε λιγότερο κρέας όταν αποκτήσουν νοικοκυρά στο σπίτι, ενώ οι γυναίκες τρώνε περισσότερο.

Μία άλλη αμερικανική μελέτη, που διεξήχθη σε περισσότερους από 9.000 εθελοντές, είχε δείξει ότι ο γάμος παχαίνει τις γυναίκες, ενώ το διαζύγιο τις αδυνατίζει – ίσως διότι συνδυάζοντας γάμο και καριέρα οι γυναίκες έπαυαν να έχουν χρόνο για γυμναστική και καλή οργάνωση της διατροφής τους.

Στην Αυστραλία, εξάλλου, μελέτη σε 3.000 εθελοντές έδειξε ότι οι άνδρες λατρεύουν την ανθυγιεινή διατροφή και οι γυναίκες την υγιεινή, αλλά όταν αρχίζουν να συμβιώνουν αλληλοεπηρεάζονται με συνέπεια να «χαλάει» η γυναικεία διατροφή και να βελτιώνεται η ανδρική.

Αντίστοιχα, βρετανική μελέτη σε 198 εθελοντές ηλικίας κάτω των 30 ετών έδειξε ότι οι γυναίκες ουσιαστικά θεωρούν την επιρροή των συντρόφων τους στην διατροφή τους αρνητική – αλλά την δέχονται, διότι ως γνωστόν η ατέρμονη γκρίνια αποτελεί το πρώτο βήμα για να χαλάσει η σχέση.

Το μυστικό, κατά την δρα Λαίηκ, είναι να δουν τα ζευγάρια την συμβίωση ως ευκαιρία για να βελτιώσουν αμφότεροι τη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους γενικότερα – και όχι να «θυσιάζονται» ο ένας ή η άλλη στον βωμό της οικιακής γαλήνης.

Με άλλα λόγια, «απαιτείται ένας συμβιβασμός που θα γίνει και από τις δύο πλευρές», τόνισε. «Και αυτό είναι τελικά το μήνυμα που προκύπτει από την ανασκόπηση που κάναμε».

broamroo:

This website uses cookies.