Ένα γονίδιο… το μυστικό της επιτυχίας του γάμου

Το  γονίδιο που επηρεάζει τη συντροφικότητα ενός τρωκτικού, ενδεχομένως επηρεάζει και την ποιότητα του γάμου των ανθρώπων σύμφωνα με Σουηδούς και Αμερικανούς ερευνητές.

Οι άνδρες που έχουν μία κοινή παραλλαγή ενός γονιδίου που εμπλέκεται στη μετάδοση σημάτων από τον εγκέφαλο είναι πιο πιθανό να έχουν έναν “κακό” γάμο σε σχέση με όσους έχουν μια άλλη βερσιόν του γονιδίου.

Αν και οι ερευνητές από το ινστιτούτο Καρολίνσκα δεν είναι σίγουροι πως επηρεάζουν οι γενετικές αλλαγές τη συμπεριφορά ενός άνδρα, ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν ότι έχει να κάνει με την ικανότητα στην επικοινωνία και την κατανόηση.

“Δεν ασχοληθήκαμε με την απιστία στην έρευνά μας. Επικεντρωθήκαμε στο πόσο ισχυρός είναι ο δεσμός που αναπτύσσει ένας άνδρας με τις συντρόφους τους…” δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας από το ινστιτούτο Καρολίνσκα Hasse Walum.

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι μία γενετική διαφορά φαίνεται ότι εξηγεί γιατί ένα είδος τρωκτικού δημιουργεί ισχυρό δεσμό με το ταίρι του ενώ ένα άλλο όχι.

“Ενδεχομένως το ίδιο γονίδιο να επηρεάζει και τους ανθρώπους…” τονίζει ο επικεφαλής της έρευνας, η οποία εξέτασε 552 ζευγάρια διδύμων και των παιδιών τους εξετάζοντας λεπτομερώς τον δεσμό γονιού – παιδιού, τον γάμο, την προσωπικότητα και την ψυχική υγεία.

Οι ειδικοί εξέτασαν το αίμα των ανδρών, ψάχνοντας συγκεκριμένα για ένα γονίδιο που είναι παρεμφερές σε ανθρώπους και τρωκτικά, το AVPR1A. Ίσως αυτό το γονίδιο να τους βοηθήσει να εξηγήσουν γιατί ένα τρωκτικό της στέπας είναι μονογαμικό ενώ τα τρωκτικά που ζουν στα βουνά ή τα λιβάδια δεν είναι.

Το γονίδιο επηρεάζει μία χημική ουσία του εγκεφάλου που έχει επίπτωση στην αρτηριακή πίεση και την κατακράτηση υγρών στο σώμα. Στους ανθρώπους, έρευνες έχουν δείξει ότι συγκεκριμένες παραλλαγές του γονιδίου συνδέονται με την επιθετικότητα, την ηλικία κατά την οποία ο φορέας έχει την πρώτη σεξουαλική εμπειρία και τον αλτρουισμό. Μία μελέτη συνδέει το  συγκεκριμένο γονίδιο με τον αυτισμό ενώ μια άλλη έρευνα το συνδέει με την υπερδραστηριότητα της αμυγδαλής, του συναισθηματικού κέντρου του εγκεφάλου.

Η ερευνητική ομάδα από το ινστιτούτο Καρολίνσκα βρήκε ότι οι άνδρες που είναι φορείς μιας παραλλαγής του γονιδίου, γνωστή ως 334, δεν είχαν αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με τις συντρόφους τους και μάλιστα ήταν λιγότερο πιθανό να παντρευτούν. Οι άνδρες που είχαν δύο αντίγραφα της παραλλαγής 334 ήταν δύο φορές πιο πιθανό να είχαν περάσει κάποια κρίση στο γάμο τους ενώ οι σύζυγοί τους ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν ότι είναι ανικανοποίητες από το γάμο τους.

Το 15% των ανδρών – φορέων της παραλλαγής 334 του γονιδίου- ανέφεραν κρίση στο γάμο τους, ενώ το 34% των ανδρών που ήταν φορείς δύο αντιγράφων δήλωναν ότι ο γάμος τους περνάει κρίση. Από την άλλη το 30% των ανδρών που ήταν φορείς τουλάχιστον ενός αντιγράφου της παραλλαγής 334 του γονιδίου ήταν ανύπαντροι.

Ο επικεφαλής της μελέτης δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν είναι κατανοητό το πως μία γενετική παραλλαγή επηρεάζει την ανθρώπινη συμπεριφορά, γι’ αυτό και τόνισε ότι θα πρέπει να διεξαχθούν μεγαλύτερες μελέτες για να διευκρινιστεί η αιτία.

broamroo:

This website uses cookies.