Ο ευτυχισμένος γάμος «αντίδοτο» στη γρίπη

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, μεταξύ 180 εθελοντών ηλικίας άνω των 65 ετών.

Η νέα μελέτη έδειξε ότι τα στρεσογόνα γεγονότα της ζωής επηρεάζουν την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στο ετήσιο αντιγριπικό εμβόλιο. Η αντίδραση αυτή πιστεύεται ότι αποτελεί καλή ένδειξη για την ικανότητα του οργανισμού να αντιμετωπίσει τον ιό της γρίπης, όταν αυτός τον μολύνει.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την δρα Άννα Φίλιπς, μέτρησαν δύο φορές τα επίπεδα των αντισωμάτων της γρίπης στο αίμα των εθελοντών: μία πριν και μία έναν μήνα έπειτα από τον αντιγριπικό εμβολιασμό. Τους ζήτησαν επίσης να συμπληρώσουν ειδικά ερωτηματολόγια, για να εντοπίσουν την έκθεσή τους σε στρεσογόνα γεγονότα της ζωής.
Τα αντισώματα είναι ουσίες που παράγονται από τον οργανισμό για να καταπολεμήσουν τις διάφορες μικροβιακές λοιμώξεις – και η ύπαρξή τους σε αυξημένα επίπεδα υποδηλώνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα είναι καλύτερα προετοιμασμένο για να αντιμετωπίσει τυχόν επίθεση από έναν ιό, όπως ο ιός της γρίπης.

Όπως έδειξε η νέα μελέτη, οι εθελοντές που δήλωσαν ευτυχισμένοι από τους γάμους τους, είχαν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων της γρίπης στο αίμα τους, σε σύγκριση με τους δυσαρεστημένους από τους γάμους τους συνομηλίκους τους.

Ωστόσο, όσοι είχαν χάσει το ταίρι τους κατά το έτος που προηγήθηκε του εμβολιασμού τους, είχαν χαμηλότερα επίπεδα αντισωμάτων απ’ όσα εκείνοι που δεν είχαν χηρεύσει. Το ίδιο και όσοι είχαν πάρει προσφάτως διαζύγιο, αλλά και οι εργένηδες.

«Είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι ηλικίας άνω των 65 ετών ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη γρίπης, καθώς και ότι έχουν αυξημένες πιθανότητες  να παρουσιάσουν επιπλοκές σε αυτήν», δήλωσε η δρ Φίλιπς. «Η μελέτη μας, όμως, δείχνει ότι σε αυτή την πληθυσμιακή ομάδα, όσοι έχουν στερηθεί το ταίρι τους ή δεν είναι ευτυχισμένοι μαζί του, κινδυνεύουν ακόμα περισσότερο. Ειδικά αυτοί, λοιπόν, πρέπει να κάνουν κάθε χρόνο το αντιγριπικό εμβόλιο, ώστε να θωρακιστούν στο μέτρο του δυνατού κατά της γρίπης».

broamroo:

This website uses cookies.