Η μεσογειακή διατροφή αυξάνει την πιθανότητα επιτυχίας των θεραπειών γονιμότητας

Νέα Υόρκη: Οι γυναίκες που είναι πιστές στο μεσογειακό πρότυπο διατροφής (πλούσιο σε φρέσκα λαχανικά, φυτικά έλαια και ψάρια) έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επίτευξης κύησης μετά από θεραπείες γονιμότητας, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Fertility and Sterility.

Ολλανδοί ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Εράσμους διαπίστωσαν σε δείγμα 161 ζευγαριών που υποβάλλονταν σε θεραπείες γονιμότητας στο νοσοκομείο τους, ότι οι γυναίκες που είχαν διατροφικές συνήθειες κοντά σε αυτές της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυες, συγκριτικά με εκείνες που έκαναν άλλου τύπου διατροφή.

Η μελέτη ήταν παρατηρητική, δηλαδή οι ερευνητές ρώτησαν τα ζευγάρια για τις συνήθειες διατροφικές τους συνήθειες, χωρίζοντας τα σε δύο ομάδες σύμφωνα με το πρότυπο διατροφής και μελέτησαν τα αποτελέσματα των ομάδων μετά τις θεραπείες γονιμότητας. Οι μελέτες αυτές δεν αποδεικνύουν σχέση αιτίου-αποτελέσματος.

Ωστόσο, η Δρ Ρετζιν Στιγκερς-Θινισεν που ηγήθηκε των ερευνών εξηγεί ότι η έρευνα επισημαίνει τον ρόλο της διατροφής στην επιτυχία των θεραπειών γονιμότητας.

Στη μελέτη όπως προαναφέρθηκε συμμετείχαν 161 ζευγάρια που έκαναν θεραπείες για υπογονιμότητα. Τα δύο τρίτα υποβλήθηκαν σε εξωσωματική γονιμοποίηση, ενώ τα υπόλοιπα σε ενδοκυτοπλασμική έγχυση σπέρματος (ICSI). Η τελευταία τεχνική χρησιμοποιείται κυρίως όταν ο άνδρας έχει χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων ή κακής ποιότητας σπέρμα.

Πριν την θεραπεία, τα ζευγάρια είχαν συμπληρώσει αναλυτικά ερωτηματολόγια για τις διατροφικές τους συνήθειες τον περασμένο μήνα. Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία, εντόπισαν δύο συχνά διατροφικά πρότυπα μεταξύ των γυναικών: μεσογειακή διατροφή (πολλά λαχανικά, φυτικά έλαια, ψάρια, όσπρια και ελάχιστα σνακ) και την «εκλαμβανόμενη ως υγιεινή» διατροφή (πολλά φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια και ψάρια, λίγο κρέας και σνακ).

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι το ένα τρίτο των γυναικών που είχαν υψηλή συμμόρφωση στην μεσογειακή διατροφή είχαν ποσοστό κύησης 30% μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση ή ICSI. Το ποσοστό κύησης ήταν 25% στο ένα τρίτο των γυναικών με την ελάχιστη συμμόρφωση στο μεσογειακό πρότυπο διατροφής.

Όταν συνυπολογίστηκαν και αρκετοί άλλοι παράγοντες, περιλαμβανομένων της ηλικίας της γυναίκας, του σωματικού βάρους, του ποτού και του καπνίσματος, δεν παρατηρήθηκε σχέση μεταξύ της «εκλαμβανόμενη ως υγιεινή» διατροφής και του ποσοστού των κυήσεων.

Αντίθετα, η ομάδα με την καλύτερη συμμόρφωση στη μεσογειακή διατροφή είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυες, από τις γυναίκες που απείχαν πολύ από αυτό το διατροφικό πρότυπο.

Οι ερευνητές δεν κατέγραψαν τα αποτελέσματα κύησης, άρα η σχέση διατροφής με την τελική επιτυχία της θεραπείας γονιμότητας δεν είναι ξεκάθαρη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και η μεσογειακή διατροφή και η «εκλαμβανόμενη ως υγιεινή» διατροφή έχουν πολλά κοινά, υπάρχουν μερικοί σημαντικοί λόγοι που η πρώτη επηρεάζει την θεραπεία γονιμότητας.

Ένας λόγος είναι η υψηλή πρόσληψη φυτικών ελαίων στη μεσογειακή διατροφή. Τα ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχονται στα φυτικά έλαια είναι προάγγελοι των προσταγλανδίνων, οι οποίες με τη σειρά τους εμπλέκονται στο εμμηνορρυσιακό κύκλο, την ωορρηξία και την διατήρηση του κυήματος.

Επιπλέον, στην μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που έκαναν μεσογειακή διατροφή είχαν υψηλότερα επίπεδα της βιταμίνης Β6. Μελέτη έχει δείξει ότι η χορήγηση βιταμίνης Β6 σε γυναίκες με δυσκολία επίτευξης κύησης αυξάνει τις πιθανότητες σύλληψης.

broamroo:

This website uses cookies.