Υποχρεώσεις νονάς – νονού

Ο πνευματικός πατέρας – μητέρα του παιδιού θεωρείται ο νονός. Είναι μεγάλη τιμή για κάποιον να του ζητηθεί να βαπτίσει ένα παιδί και έχει ιδιαίτερη σημασία στην Ορθόδοξη θρησκεία. Αν κάποιος φίλος ή συγγενείς σας τίμησε με μια τέτοια πρόταση θα πρέπει να γνωρίζετε τα παρακάτω.

Ο νονός οφείλει να δώσει το λάδι στον ιερέα που θα τελέσει το μυστήριο τρεις ημέρες πριν τη βάπτιση για να το ευλογήσει. Θα αγοράσει τα απαραίτητα για τη βάπτιση, δηλαδή το βαπτιστικό κουτί το οποίο θα περιέχει τη λαμπάδα, τα ρούχα και παπούτσια για το μωρό και τον σταυρό του.

Όσο για τη διαδικασία της βάπτισης, ο νονός κρατά αρχικά στο κέντρο της εκκλησίας το μωρό στην αγκαλιά του κι επικυρώνει την Πίστη του μωρού ενώπιον Θεού. Ακολουθώντας τις οδηγίες του ιερέα διαβάζει το «Πιστεύω», αποτάσσεται το σατανά, φυσάει τρεις φορές στο πρόσωπο του μωρού και στη συνέχεια μεταφέρονται στην κολυμπήθρα. Θα αλείψει το μωρό με λάδι και αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, κρατώντας το αγκαλιά ντυμένο με τα βαπτιστικά του ρούχα, γυρνά τρεις φορές γύρω από την κολυμπήθρα, μαζί με τη λαμπάδα που κρατάει κάποιο παιδάκι.

Εάν είστε νονός – νονά πέραν του βαπτιστικού κουτιού θα πρέπει να αγοράσετε επίσης:

  • δυο μικρές πετσέτες για το σκούπισμα των δικών σας χεριών και του ιερέα
  • μια μεγάλη πετσέτα για το μωρό
  • λαδόπανα,
  • ένα μπουκάλι ελαιόλαδο
  • ένα σαπούνι

Κατόπιν συνεννόησης με τους γονείς, ο νονός αναλαμβάνει και την διακόσμηση της κολυμπήθρας.

Όσο για τις παραδόσεις, ο νονός – νονά πρέπει να είναι χριστιανός ορθόδοξος, τρεις ημέρες μετά το μυστήριο ο νονός καλείται να κάνει το πρώτο μπάνιο του μωρού στο σπίτι μιας και την πρώτη Κυριακή μετά τη βάπτιση θα συνοδεύσει το παιδί στη εκκλησία. Επίσης θα πρέπει να βαπτίζει μωρά του ίδιου φύλλου έτσι ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος μελλοντικά να παντρευτούν μεταξύ τους.

broamroo:
Related Post

This website uses cookies.