Συνέντευξη με τον φωτογράφο γάμων του SLAS

Provagamou : Πείτε μας μερικά λόγια για την επαγγελματική πορεία σας μέχρι τη συνεργασία σας με τη SLAS.

SLAS : Ξεκίνησα την επαγγελματική μου καριέρα το 1997 ως γραφίστας στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και τα τελευταία οχτώ χρόνια εργάζομαι στο χώρο της διαφήμισης. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, είχα την ευκαιρία να διδάξω τόσο σε σχολές φωτογραφίας όσο και σε ΙΕΕΚ. Η τέχνη της γραφιστικής με βοήθησε στην εξειδίκευσή μου στον τομέα της εικόνας και στην επεξεργασία της. Τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι επαγγελματικά και με τη φωτογράφιση γάμων, events και όχι μόνο…

Provagamou : Πώς ξεκίνησε η συνεργασία με τη SLAS Productions;

SLAS : Στη σχολή που διδάσκω τα τελευταία τρία χρόνια το Photoshop, γνώρισα τον Αντρέα Σαπλαούρα, ο οποίος ειναι ιδιοκτήτης της SLAS Productions. Αμέσως έγινε το «κλικ». Η λατρεία που έχουμε και οι δύο για τη φωτογραφία σε συνδυασμό με την τεχνική και τεχνογνωσία, δημιούργησε μία επιτυχημένη, όπως όλα δείχνουν, συνταγή. Το βασικό συστατικό αυτής της συνταγής είναι η αναζήτηση του διαφορετικού στον τομέα της φωτογράφισης ενός γάμου ή μίας βάπτισης.

Provagamou : Τι υπηρεσίες προσφέρει η SLAS;

SLAS : Οι υπηρεσίες της SLAS είναι προσιτές στους περισσότερους και ο λόγος είναι πολύ απλός. Υπάρχουν τρία πακέτα προσφορών που καλύπτουν τις ανάγκες των περισσότερων ζευγαριών. Σε καμία περίπτωση το φθηνό πακέτο δεν υστερεί σε ποιότητα από το «ακριβό» και αυτό είναι κάτι που θέλω να υπογραμμίσω. Το ζητούμενο για εμάς είναι η ποιότητα και η ικανοποίηση του ζευγαριού στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Ο ανταγωνισμός στον τομέα μας είναι μεγάλος και το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε μία αισθητά ανοδική πορεία, παρά τα προβλήματα που ταλαιπωρούν όλους μας, είναι αν μη τι άλλο ενδεικτικό ότι οι πελάτες μας μπορούν να έχουν το αποτέλεσμα που επιθυμούν προσαρμόζοντας κάθε φορά τις υπηρεσίες σύμφωνα με τις ανάγκες και δυνατότητές τους.

Provagamou : Ποιά είναι η φιλοσοφία της SLAS;

SLAS : Η SLAS είναι κάτι παραπάνω απο μία «εταιρεία» φωτογράφισης. Για εμάς το ζητούμενο είναι η ποιότητα, με π κεφαλαίο. Σκοπός μας είναι το ζευγάρι, να αισθάνεται ανακουφισμένο που επέλεξε εμάς για τη φωτογράφιση μίας τόσο σημαντικής στιγμής για τη ζωή του, και σε καμία περίπτωση να μην νιώθει εξαπατημένο. Μπορεί να ακούγονται κλισέ όλα αυτά, αλλά πιστέψτε με, όσοι έχουν ήδη παντρευτεί, γνωρίζουν πολύ καλά τι εννοώ. Είναι μεγάλη υπόθεση το ζευγάρι να είναι 100% ικανοποιημένο από τον φωτογράφο. Και είναι μεγάλη χαρά και κυρίως ανταμοιβή, όταν μας γράφουν ή μας λένε καλά λόγια. Η φιλοσοφία μας λοιπόν, είναι να παραδίδουμε στον πελάτη ένα πακέτο φωτογραφιών και βίντεο, που θα έχει έντονο το καλλιτεχνικό στοιχείο και θα κάνει το ίδιο το ζευγάρι που μας έχει επιλέξει, να αισθάνεται ότι θα ζήλευε εάν έβλεπε αυτό το αποτέλεσμα σε γάμο φίλων του…

Provagamou : Πιστεύετε ότι η προϋπηρεσία και οι σπουδές σας στη γραφιστική σάς έχουν βοηθήσει με κάποιο τρόπο στη φωτογράφιση γάμων, και εάν ναι με ποιό τρόπο;

SLAS : Σαφώς και με έχουν βοηθήσει! Μέσα από όλα αυτά τα χρόνια εμπειρίας, το μάτι έχει «εκπαιδευτεί» σε τεχνικά αλλά παράλληλα πολύ ουσιαστικά πράγματα, όπως για παράδειγμα το σωστό καδράρισμα μίας φωτογραφίας ή την αναζήτηση ασυμμετριών και αξόνων που θα κάνουν μια εικόνα κάτι παραπάνω από μία… απλή εικόνα. Η γραφιστική, όπως και η φωτογραφία, είναι τέχνη και προσωπικά εγώ πιστεύω ότι συνδέονται σε μεγάλο βαθμό. Θα μπορούσα να πω ότι συμπληρώνουν η μία την άλλη.

Provagamou : Θα μπορούσατε να μας πείτε τι περιλαμβάνει το οικονομικό πακέτο της SLAS και τι το πιο «ακριβό»;

SLAS : Τα πακέτα της SLAS όπως προανέφερα, είναι προσιτά σε όλους χάρη στην ευελιξία που παρέχουν. Τι εννοώ; ‘Eχουμε τρία βασικά πακέτα τα οποία ξεκινούν από πιο οικονομικές τιμές και καταλήγουν στο λεγόμενο «full πακέτο». Εάν τώρα, κάποιο ζευγάρι θέλει να κάνει οποιεσδήποτε αλλαγές ή παρεμβάσεις, να προσθέσει ή να αφαιρέσει κάτι σε ένα πακέτο που έχει επιλέξει, εμείς είμαστε διατεθειμένοι να το κάνουμε με μεγάλη χαρά. Ζούμε και εμείς σε αυτόν τον πλανήτη και γνωρίζουμε πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα. Για αυτό και προσπαθούμε να απεγκλωβίσουμε το ζευγάρι από αδιέξοδα και άγχη σχετικά με την κάλυψη του γάμου, παρέχοντας ευέλικτα πακέτα και πάντα με ποιότητα. Το τονίζω συνεχώς και μπορεί να γίνομαι κουραστικός αλλά η ποιότητα είναι πραγματικά σημαντική παράμετρος.

Provagamou : Μπορείτε να μας εξηγήσετε τι είναι το «after day»;

SLAS : Το «after day» πρόκειται για τη φωτογράφιση του ζευγαριού, η οποία έπεται του γάμου και πραγματοποιείται άλλη μέρα και σε διαφορετικό μέρος από αυτό που τελέστηκε το μυστήριο ή η δεξίωση. Προτείνουμε το «after day» ανεπιφύλακτα γιατί στη συγκεκριμένη διαδικασία έχουμε και πολυτέλεια χρόνου που όπως είναι φυσικό την ημέρα του γάμου δεν υπάρχει. Πραγματοποιούμε λοιπόν, μία εναλλακτική φωτογράφιση σε διαφορετικό σκηνικό. Δημιουργούμε ένα concept σύμφωνα με τις επιθυμίες του κάθε ζευγαριού. Βέβαια, απαραίτητη προϋπόθεση είναι το ζευγάρι να ξαναντυθεί «γαμπρός και νύφη» αλλά είναι σίγουρο ότι το αποτέλεσμα θα τους εντυπωσιάσει.

Provagamou : Τι πρέπει να προσέχει ένα ζευγάρι, όταν αναζητά φωτογράφο για το γάμο του;

SLAS : Χαίρομαι που μου κάνετε αυτή την ερώτηση γιατί θεωρώ ότι κάποια πράγματα πρέπει να διευκρινίζονται από την αρχή για να μην έρχεται το ζευγάρι προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Κατ’αρχάς, τα περισσότερα ζευγάρια, όταν αναζητούν κάτι και εν προκειμένου φωτογράφο, χρησιμοποιούν συνήθως το διαδίκτυο. Μπαίνουν λοιπόν, σε ιστοσελίδες φωτογράφων, οι οποίες περιέχουν λαμπερές φωτογραφίες με μουσική υπόκρουση και όπως είναι φυσικό, εντυπωσιάζονται και οι προσδοκίες τους ανεβαίνουν.

Λογικό αλλά πρέπει να προσέχουν και να φιλτράρουν αυτό που βλέπουν. Για να διευκρινίσω, πολλά site περιέχουν δείγμα φωτογραφιών από το λεγόμενο «after day» που αναλύσαμε και παραπάνω και ναι, στην πλειονότητά τους, το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό. Αλλά δεν είναι αντιπροσωπευτικό. Για μένα ο καλός φωτογράφος φαίνεται την ημέρα του γάμου, στον ελάχιστο χρόνο που έχει να «πιάσει» τις καλές στιγμές και να δημιουργήσει την κατάληλη ατμόσφαιρα που αρμόζει σε ένα τέτοιο γεγονός. Με λίγα λόγια, να δημιουργήσει και τέχνη. Καλό είναι λοιπόν, το ζευγάρι να έχει δει δουλειά του φωτογράφου από την ώρα του μυστηρίου και έπειτα να προχωρήσει. Επίσης, όταν το ζευγάρι θα συναντήσει έναν φωτογράφο, θα πρέπει να επιμείνει αρκετά σε δύο, τρία σημεία. Πρώτον, θα πρέπει να ζητήσει να δει πρόσφατη δουλειά, δεύτερον η δουλειά αυτή θα πρέπει να αφορά την προετοιμασία, το μυστηρίο και τη δεξίωση και όχι το «after day» και τρίτον και πολύ σημαντικό να ζητήσει να δει δουλειά του φωτογράφου, ο οποίος θα καλύψει τελικά το γάμο τους. Γιατί πολλές φορές το ζευγάρι κάνει μία συμφωνία με τον ιδιοκτήτη-φωτογράφο αλλά τελικά εμφανίζεται άλλος φωτογράφος στη θέση του, την ημέρα του γάμου.

Provagamou : Ποιά περίοδος του χρόνου ενδείκνυται για φωτογράφιση και ποιό κατά τη γνώμη σας μπορεί να αποτελέσει το ιδανικό «σκηνικό» για ένα γάμο;

SLAS : Όσο περιέργο και αν σας ακουστεί, προσωπικά δεν έχω αδυναμία σε κάποια περίοδο. Θα έλεγα ότι ο Σεπτέμβριος είναι ένας καλός μήνας γιατί συνήθως δεν έχει αέρα, ο καιρός είναι πολύ πιο γλυκός και τα χρώματα και τα τοπία είναι πιο καθαρά σε σχέση με αυτά του καλοκαιριού. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο Νοέμβριος, για παράδειγμα, δεν είναι καλή περίοδος.

Σίγουρα, οι πιθανότητες να βρέχει, να φυσάει ή να κάνει κρύο είναι πιο πολλές. Θεωρώ όμως, ότι περισσότερο το τοπίο παρά ο καιρός, είναι αυτό που «δίνει» τελικά το συναίσθημα. Σίγουρα συνδυάζονται αλλά εάν μου έλεγαν να επιλέξω ανάμεσα σε ένα άσχημο καιρό με τοπίο της αρεσκείας μου και σε ένα άσχημο σκηνικό με πολύ καλό καιρό, θα προτιμούσα χωρίς δεύτερη σκέψη, την πρώτη περίπτωση.

Provagamou : Από ποιό στάδιο πιστεύετε ότι καλό είναι να ξεκινάει η «κάλυψη» του γάμου; Θεωρείτε για παράδειγμα ότι το στάδιο προετοιμασίας της νύφης είναι σημαντικό να απαθανατίζεται; Kαι εάν ναι, για ποιό λόγο;

SLAS : Ναι, βεβαίως και θεωρώ ότι είναι καλό να απαθανατίζεται η προετοιμασία της νύφης. Οι λόγοι είναι αρκετοί, αλλά δεν θα σταθώ σε όλους. Πρώτον, πρωταγωνιστής σε ένα γάμο είναι η νύφη. Άρα η προετοιμασία αυτή καθεαυτή δημιουργεί αρκετό ενδιαφέρον και προσφέρει πολύ καλό καλλιτεχνικό υλικό ειδικά για ένα φωτογράφο που μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω από το «κλασικό» και «τυπικό». Ένας εξίσου βασικός παράγοντας είναι ότι η νύφη πρέπει να αποκτήσει μία άνεση με την παρουσία του φωτογράφου. Διαφορετικά μία νύφη αντιμετωπίζει τον φωτογράφο όταν τον αντικρύσει ξαφνικά στα σκαλιά της εκκλησίας και διαφορετικά εάν έχει ανταλλάξει δύο τρεις κουβέντες κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας. Η νύφη μπορεί να βοηθηθεί πολύ από την παρουσία του φωτογράφου την ώρα που προετοιμάζεται, να την κάνει να νιώσει δηλαδή πολύ άνετα με τον φακό και πιστέψτε με, αυτό είναι πολύ σημαντικό!

Και για εμάς άλλωστε, είναι σημαντικό να συναντήσουμε το ζευγάρι μία βδομάδα πριν το γάμο έτσι ώστε να αρχίσουν και οι δύο πλευρές να αισθάνονται οικεία. Για παράδειγμα, στη Σίφνο που φωτογραφίζουμε το μεγαλύτερο διάστημα του καλοκαιριού, καθώς και σε άλλα νησιά, φροντίζουμε να είμαστε στο νησί τουλάχιστον, μία ημέρα πριν και πολλές φορές έχει τύχει να είμαστε και καλεσμένοι στο bachelor του ζευγαριού. Είναι ωραίο και για τη φωτογράφιση να υπάρχει καλή χημεία με το ζευγάρι.

Provagamou : Υπάρχουν μερικά ζευγάρια που τελικά ενοχλούνται από την «έντονη» παρουσία του φωτογράφου τόσο κατά τη διάρκεια του γάμου όσο και της δεξίωσης. Εσείς ποιά πιστεύετε ότι πρέπει να είναι η παρουσία του φωτογράφου;

SLAS : Η παρουσία του φωτογράφου πρέπει να είναι διακριτική. Είμαι κάθετος σε αυτό. Η διακριτικότητα διασφαλίζει και το καλό αποτέλεσμα. Και εννοείται πως δεν αναφέρομαι στις φωτογραφίες που βγαίνουν μετά το μυστήριο. Εκεί ο φωτογράφος πρέπει να είναι «σκηνοθέτης» και να καθοδηγεί το ζευγάρι. Αναφέρομαι στην ώρα του μυστηρίου και της δεξίωσης. Πρέπει να μπορεί να απαθανατίσει όλες τις στιγμές χωρίς να είναι ενοχλητικός, χωρίς να παρενοχλεί το ζευγάρι ή τους παρευρισκόμενους. Όλοι έχουμε βρεθεί σε γάμους που ο φωτογράφος χτυπάει τα δάχτυλά του για να τραβήξει την προσοχή του ζευγαριού. Είναι πολύ ενοχλητικό για όλους και με αυτόν τον τρόπο είναι αδύνατο να βγάλεις καλλιτεχνικές φωτογραφίες. Τελικά θα είναι στημένες, και αυτό είναι κάτι που μπορεί να το κάνει ο καθένας και δεν είναι και το ζητούμενο.

Provagamou : Πόσο καιρό πριν την ημερομηνία του γάμου, θα πρέπει να επικοινωνήσει το ζευγάρι μαζί σας;

SLAS : Όσο πιο νωρίς, τόσο πιο καλά για όλους μας. Για το ζευγάρι επίσης, είναι καλό γιατί θα απαλλαχτεί από το άγχος του να βρει φωτογράφο έγκαιρα, γιατί όπως είναι λογικό όσο πλησιάζει αυτή η όμορφη ημέρα τόσο διογκώνεται και το άγχος με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα μίας λανθασμένης επιλογής. Σε κάθε περίπτωση, συνήθως, ένας καλός φωτογράφος δεν θα είναι διαθέσιμος την τελευταία στιγμή. Αρκεί να σας πούμε ότι τα περισσότερα Σάββατα του 2011 είναι ήδη κλεισμένα τόσο για εμένα όσο και για τον Αντρέα.
Σας ευχαριστούμε πολύ! Σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι να βοηθήσαμε λίγο τα μελλόνυμφα ζευγάρια.

Δ/νση: Εμπορικό Κέντρο Eurocenter,
Οδός Α.Μεταξά 27-29,
Τ.Κ. 166 74, Γλυφάδα,
τηλ. 210 8941673, fax 210 8941489
email: info@slas.gr

Αλεξία Κομματά για το  provagamou.gr

broamroo:

This website uses cookies.