Ο γάμος διώχνει την κατάθλιψη…

Αν η λέξη γάμος σε κάποιους φέρνει αναστάτωση, φοβία ή τρόμο μια νέα έρευνα ήρθε για να τα ανατρέψει όλα αυτά! Ο γάμος είναι πραγματικά καλός για την υγεία, καθώς διεθνής μελέτη βρήκε ότι μειώνει τους κινδύνους κατάθλιψης και άγχους, αλλά οι διαταραχές αυτές είναι πολύ πιθανό να πλήξουν το ζευγάρι αν η σχέση φθάσει στο τέλος της.

Η μελέτη, η οποία περιελάμβανε 34.493 άτομα από 15 χώρες, πραγματοποιήθηκε από την κλινική ψυχολόγο Kate Scott από το Πανεπιστήμιο του Otago της Νέας Ζηλανδίας και βασίζεται σε έρευνες του τομέα Ψυχικής Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WMH) που πραγματοποιήθηκαν κατά την τελευταία δεκαετία. Η μελέτη βρήκε ότι η λήξη του γάμου, λόγω χωρισμού, διαζυγίου ή θανάτου, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ψυχικών διαταραχών – οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να καταφύγουν στην κατάχρηση ουσιών ενώ οι άνδρες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν κατάθλιψη.

«Αυτό που καθιστά τη μελέτη αυτή μοναδική και πολύ ισχυρή είναι ότι το δείγμα είναι τόσο μεγάλο και προέρχεται από τόσες πολλές χώρες, καθώς και το ότι τα δεδομένα δεν αφορούν μόνο την κατάθλιψη, αλλά και το άγχος και την κατάχρηση ουσιών» δηλώνει η κ. Scott.

«Επίσης, μπορέσαμε να εξετάσουμε πώς είναι η ψυχική υγεία στο πλαίσιο του γάμου, τόσο σε σύγκριση με άτομα που δεν έχουν παντρευτεί ποτέ όσο και σε σύγκριση με το διάστημα μετά το γάμο» προσθέτει. Η κ. Scott βρήκε ότι ο γάμος, σε σύγκριση με το να μην παντρευτεί κάποιος/κάποια ποτέ, είναι καλός για την ψυχική υγεία και των δύο φύλων, και όχι μόνο για τις γυναίκες, όπως είχαν βρει προηγούμενες μελέτες.

Η μελέτη, πάντως, βρήκε ότι οι άνδρες έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη στον πρώτο τους γάμο από ό,τι οι γυναίκες, κάτι που, όπως εξηγεί η κ. Scott, πιθανότατα συνδέεται με τους παραδοσιακούς ρόλους των δύο φύλων στο σπίτι. Άλλες έρευνες του WMH έχουν δείξει ότι, καθώς οι γυναίκες αποκτούν καλύτερη μόρφωση, τα ποσοστά κατάθλιψης τείνουν να μειωθούν. Η άλλη διαφορά μεταξύ των δύο φύλων που βρήκε η μελέτη είναι ότι ο γάμος μειώνει τον κίνδυνο διαταραχών κατάχρησης ουσιών περισσότερο για τις γυναίκες παρά για τους άνδρες. Η κ. Scott αναφέρει ότι αυτό μπορεί να εξηγείται από το γεγονός ότι οι γυναίκες είναι συνήθως οι κύριες υπεύθυνες για τη φροντίδα των μικρών παιδιών.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στη βρετανική επιθεώρηση Psychological Medicine. Πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το Πανεπιστήμιο του Harvard και αρκετούς άλλους διεθνείς οργανισμούς.

broamroo:

This website uses cookies.